We moeten met z’n allen allemaal wat zuiniger omgaan met het milieu en dus is het belangrijk om verantwoord afval te scheiden. tegenwoordig maken we gebruik van diverse bakken, de groene bak, blauwe bak, oranje bak, gele zak, de papierbak, de composthoop en de glasbak. Toch maken we met z’n allen heel wat missers als het gaat om afval scheiden, want zo hoort een theezakje namelijk niet thuis in de groene bak en een wijnglas niet in de glasbak!
Afvalscheidingswijzer
Het scheiden van afval lijkt heel makkelijk, echter is het toch behoorlijk ingewikkeld. Ondanks de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zijn er nog veel vragen en dus hebben zij een lijst gemaakt met een top tien van de grootste vraagstukken. Zo mag er in de glasbak alleen doorschijnend verpakkingsglas, dus geen wijnglas of bijvoorbeeld een kapotte bloemenvaas. je zou het niet verwachten maar dat moet dus gewoon bij het restafval.
Koffiepads en theezakjes afval
Een veelgenoemde misser is het theezakje. Kunststof is namelijk verwerkt in het filterpapier van de meeste theezakjes en ook koffiepads. Koffiecupjes horen bij het restafval, zelfs de composteerbare koffiecupjes van merken zoals Fairtrade.
Verpakkingsmateriaal weggooien
Het scheiden van de chipszak en het melkpak gaat ook vaak fout. Aan de binnenkant van de chipszak zit namelijk een laag aluminium en daarom hoort deze thuis bij het restafval. Heel verwarrend, maar puur aluminiumfolie dat we in de keuken gebruiken of de wikkel van een chocolade mogen wel bij het PDM. Melkpakken horen ook thuis bij de PDM bakken, de D van PDM staat voor drinkpakken, dus makkelijk om te onthouden.
Meest gebruikte afvalbak
Als je het scheiden van afval goed doet, dan gebruik je de gele zak het meest! In deze zak en in de PDM bakken mag namelijk meer in dan de meeste mensen denken. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en dus de genoemde drinkpakken. Soms wordt het PBD genoemd: plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.
Oud papier
Per jaar gebruiken we in ons landje tachtig kilo papier per persoon. Maar niet alles van het papier dat we gebruiken hoort bij het oude papier. Zo hoort een kassabon niet thuis bij oud papier, dit omdat het bijna altijd gedrukt is op chemisch bewerkt papier. Chemisch gedrukt papier is niet recyclebaar.