De beste manier om je radiatoren te ontluchten en cv-ketel bij te vullen.

Wanneer je je verwarming hoort borrelen en ratelen is het de hoogste tijd om de radiator te ontluchten. Het getik dat je uit de verwarming hoort komt door de luchtbellen die door de leidingen schieten. Wij leggen je uit hoe je je verwarming moet ontluchten en waarom je eerst de cv-ketel moet bijvullen.

Waarom je regelmatig je verwarming moet ontluchten en je cv-ketel bijvullen

Wanneer je woning minder snel warm wordt en de verwarming de welgekende tikken laat horen, dan is het tijd om de verwarming te ontluchten. Het ontluchten moet minstens één keer per jaar uitgevoerd worden. na het ontluchten zal je merken dat je woning weer sneller warm wordt en op de lange termijn bespaar je ook een heleboel energie. Er zijn radiatoren die zichzelf automatisch ontluchten, ook in dit geval is het belangrijk dat je hem zelf ook ontlucht.

Zelf je centrale verwarming onderhouden

Het lijkt misschien heel ingewikkeld een verwarming ontluchten, echter is dit een klusje dat je prima zelf kunt doen. Het enige dat je nodig hebt is een ontluchtingssleutel en een doek. heb je nou niet zo’n sleutel? bestel deze dan online of bezoek de lokale bouwmarkt. Het beste moment om een radiator te ontluchten is in de ochtend.

Verwarming ontluchten in 10 stappen:

Zet de verwarming uit of laag en draai de knop dicht, plaats vervolgens een bak onder je radiator. Gebruik de ontluchtingssleutel om je verwarming aan de zijkant te ontluchten. Het bakje kan het vocht opvangen terwijl je ondertussen wacht tot al het lucht uit de radiator is verdwenen. Draai de ontluchtingssleutel terug in zijn oorspronkelijke positie en draai de radiator weer open. De thermostaat kan vervolgens weer omhoog.

Waterdruk van je cv-ketel controleren

Het is belangrijk om alvorens je de radiator ontlucht, eerst te checken of de waterdruk in je cv-ketel op orde is. Alleen zo kan je de radiator optimaal ontluchten. Als een cv-ketel namelijk goed bijgevuld is worden de radiatoren in huis en het water veel sneller warm. De waterdruk van je cv-ketel moet altijd tussen de 1,5 en 2 bar staan. Als de druk te laag is dan valt de ketel uit. Ook het bijvullen van de cv-ketel is een klus dat je prima zelf kunt doen, echter vraagt deze klus iets meer inspanning. Je hebt een emmer, een handdoek, een dweil, een vulslang en eventueel een waterpomptang nodig.

author avatar
Anja V.
Hoi. Ik ben Anja V., een studente journalistiek en parttime redactrice. Met een mix van jonge energie en analytische scherpte breng ik mijn passie voor verhalen tot leven. Dit artikel is het resultaat van mijn toewijding en visie.
Scroll naar boven