Ben jij een zijslaper? Dan kan dit een grote impact hebben op jouw gezondheid!

spo.jpg

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de slaaphouding van zijslapers aanzienlijke gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

Het liggen op je rechterzij kan op zowel korte als lange termijn aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarom is het sterk aanbevolen om de linkerzij te verkiezen als slaaphouding. Ontdek hier enkele voordelen van deze positie:

Door op je linkerzij te liggen, wordt de bloedsomloop in je lichaam bevorderd, dankzij de bocht die de aorta naar links maakt om naar de buik te gaan vanaf het hart.

In vergelijking met het liggen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, vereist deze positie minder inspanning voor de bloedstroom naar beneden.

Als je net voor het slapengaan hebt gegeten, is het gunstig om op je linkerzij te liggen, wat de spijsvertering bevordert omdat de maag in een natuurlijke positie ligt.

Deze houding stimuleert de afscheiding van enzymen uit de alvleesklier, wat leidt tot een betere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

Niet alleen beïnvloedt de lichaamshouding van de maag de spijsvertering, maar het kan ook helpen brandend maagzuur te verminderen door de maag beter te laten reguleren tegen zuurterugvloeiing.

Met de milt aan de linkerkant van het lichaam wordt het bloed beter gefilterd en werkt het lymfesysteem optimaal wanneer je op je linkerzij slaapt, waardoor vloeistoffen gemakkelijker naar de milt worden geleid.

Met al deze voordelen is het zeker de moeite waard om eens op je linkerzij te proberen te slapen! Zorg er wel voor dat je als zijslaper een neksteunkussen gebruikt, aangezien een hoofdkussen zonder nekondersteuning nekklachten kan veroorzaken.

Als je gewend bent om op je rechterzij te slapen, kan het lastig zijn om dit te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te liggen met een kussen in je rug om te voorkomen dat je in je slaap terugrolt naar rechts.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven