Heb je iets niet gescand bij de zelfkassa? Dit kan er gebeuren.

1717178734 scan 1jpg

Is het je bekend dat ongeveer 25% van de Nederlanders die zelfscankassa’s in supermarkten gebruiken, af en toe een product niet afrekenen?

Ondanks dat dit onbedoeld kan gebeuren, kan dit resulteren in het risico om door winkelpersoneel als een winkeldief te worden beschouwd, met eventueel ernstige gevolgen.

Er is een toename van diefstallen in supermarkten, waarbij Jumbo afgelopen jaar een stijging van 60% heeft waargenomen, waarvan een derde bij de zelfscankassa’s plaatsvond.

Albert Heijn heeft geen exacte cijfers bekendgemaakt over incidenten in hun filialen.

Winkeliers reageren op deze trend door strengere controlemaatregelen te implementeren, waaronder het gebruik van geavanceerde camerasystemen die verdacht gedrag signaleren.

Bovendien wordt je verblijfstijd in de winkel gecontroleerd; hoe langer je winkelt, hoe groter de kans op een controle bij de zelfscan.

Tijdens zo’n controle kan worden vastgesteld dat je een product niet hebt afgehandeld, ongeacht of dit opzettelijk of per ongeluk is gebeurd.

Ondanks de mogelijke gevolgen, is het belangrijk om bewust te zijn van de variaties in reacties van winkelmedewerkers op deze situatie.

Sommige winkelmedewerkers zullen het product gewoon opnemen in de transactie, terwijl anderen een dieper onderzoek zullen instellen namens de winkel.

Indien de winkelmanager vermoedt dat er sprake is van opzettelijk handelen, kan de kwestie worden overgedragen aan de bevoegde instanties, waardoor juridische stappen kunnen worden ondernomen.

Dit kan verschillende consequenties met zich meebrengen, zoals het moeten betalen van een boete van € 181 of het krijgen van een winkelverbod.

Al met al kan dit leiden tot verschillende uitkomsten, waarbij men zorgvuldig dient te handelen om ongemakkelijke scenario’s te vermijden.

1. Het bewust niet scannen gebeurt met grote regelmaat!
2. De boete is hoog en ook dit kan jou te wachten staan!
3. De gevolgen zijn vervelender dan men denkt!
4. Velen weten niet dat er naast een boete ook dit kan gebeuren!
5. Controleer extra goed want de gevolgen zijn niet fijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven