Zonnestorm verwacht dit weekend: wetenschappers maken zich zorgen.

stor 1jpg

“Ruimtewetenschappers maken zich voor het eerst in bijna twintig jaar klaar voor een krachtige zonnestorm die onze planeet zal treffen.”

“Deze storm, geclassificeerd als een G4, wordt veroorzaakt door een reeks krachtige uitbarstingen op het oppervlak van de zon.”

“Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat mogelijk storingen in vitale systemen zoals internet en GPS kan veroorzaken.”

“Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere sterke uitbarstingen op de zon waargenomen en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.”

“De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.”

“De G4-geclassificeerde storm”

Volgens de Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie kan een storm aanzienlijke storingen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

Een vergelijkbaar voorval vond plaats in januari 2005, toen de aarde ook door een grote zonnestorm werd getroffen.

De gevolgen van zo’n zonnestorm kunnen ernstig zijn, vergelijkbaar met die van de negentiende eeuw toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Deze gebeurtenis zou tegenwoordig kunnen leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, evenals stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC, terwijl hij geruststelt dat catastrofale gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Wetenschappers maken zich echter zorgen vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm, die wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak van de zon.

Er is sprake van intense magnetische activiteit.


Opmerkelijke vlekken, die cooler zijn dan hun omgeving, bereiken soms een omvang die zestien keer groter is dan die van de aarde. Het monitoren van hun impact op onze planeet is momenteel een wereldwijde wetenschappelijke bezigheid.


Dit is wat experts voorspellen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven