Veel mensen maken deze fout bij het barbecueën: Wees gewaarschuwd!

bbqjpg

Onderzoek wijst uit dat meer dan 25% van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.


Veel mensen denken dat ze door rauwe kip af te spoelen onder de kraan bacteriën verwijderen, maar dit is echter niet het geval. Volgens het Voedingscentrum kunnen gezondheidsrisico’s hierdoor juist toenemen.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Door rauwe kip onder stromend water af te spoelen, verspreiden bacteriën zich juist via opspattende waterdruppels.


“Het feit dat meer dan 25% van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden was voor ons verrassend,” zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

“Juist het afspoelen van kip kan leiden tot verspreiding van bacteriën. Na het wassen worden deze bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op keukenspullen die op het aanrecht liggen.


Gelukkig weet de overgrote meerderheid hoe ze hygiënisch met kip moeten omgaan en dat je het direct moet bereiden zonder het eerst af te spoelen,

Spreek je uitdrukking.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Daarom is het belangrijk dat rauwe kip niet meer afgespoeld wordt. ”Kip is helaas een product waar velen ziek van worden.

Preventie van voedselinfectie is mogelijk door hygiënisch te werken in de keuken, stelt Van der Vossen.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Van der Vossen illustreert de gebrekkige kennis over kip met een voorbeeld. ”Velen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.

Nadat ze de kip hebben aangeraakt, draaien ze eerst de kraan open, wassen hun handen, en draaien dan de kraan weer dicht. Dit betekent dat de bacteriën gewoon terug op hun handen zitten. Dat is al een slechte gewoonte.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

In Suriname is het gebruikelijk om de kip eerst onder stromend water te wassen. Dit wordt gedaan vanwege de warme temperaturen, om de onreinheid van de kip weg te spoelen.


“Een gewoonte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Verrassend moeilijk om te veranderen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

1. Dit hardnekkige misverstand wordt doorgegeven van generatie op generatie!
2. Gebrek aan kennis over dit stuk vlees is opmerkelijk!
3. De kans is groot dat dit ook jouw manier is!
4. Velen maken deze fout en de gevolgen zijn niet prettig!
5. Benieuwd of jullie het ook zo doen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven