Onderzoek wijst uit dat meer dan 25% van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
Veel mensen denken dat ze door rauwe kip af te spoelen onder de kraan bacteriën verwijderen, maar dit is echter niet het geval. Volgens het Voedingscentrum kunnen gezondheidsrisico’s hierdoor juist toenemen.
Door rauwe kip onder stromend water af te spoelen, verspreiden bacteriën zich juist via opspattende waterdruppels.
“Het feit dat meer dan 25% van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden was voor ons verrassend,” zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
“Juist het afspoelen van kip kan leiden tot verspreiding van bacteriën. Na het wassen worden deze bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op keukenspullen die op het aanrecht liggen.
Gelukkig weet de overgrote meerderheid hoe ze hygiënisch met kip moeten omgaan en dat je het direct moet bereiden zonder het eerst af te spoelen,
Spreek je uitdrukking.
Daarom is het belangrijk dat rauwe kip niet meer afgespoeld wordt. ”Kip is helaas een product waar velen ziek van worden.
Preventie van voedselinfectie is mogelijk door hygiënisch te werken in de keuken, stelt Van der Vossen.
Van der Vossen illustreert de gebrekkige kennis over kip met een voorbeeld. ”Velen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.
Nadat ze de kip hebben aangeraakt, draaien ze eerst de kraan open, wassen hun handen, en draaien dan de kraan weer dicht. Dit betekent dat de bacteriën gewoon terug op hun handen zitten. Dat is al een slechte gewoonte.
In Suriname is het gebruikelijk om de kip eerst onder stromend water te wassen. Dit wordt gedaan vanwege de warme temperaturen, om de onreinheid van de kip weg te spoelen.