Ouders voeden hun kind genderneutraal op: ‘Mensen weten niet het geslacht’

gnjpg

Er zijn verschillende wegen te bewandelen in het ouderschap, waaronder de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen:

“Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”

”Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Lena en haar vriend namen al vóór Lena zwanger was de beslissing om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest specifiek neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye draagt geen specifieke roze kleding; Lena koopt voornamelijk kleding in neutrale kleuren van zowel de jongens- als meisjesafdeling.

Er is een divers aanbod van speelgoed aanwezig in Skye’s omgeving, waarbij zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan voorkomen.

Lena en haar vriend respecteren Skye’s voorkeuren, onafhankelijk van traditionele gendernormen. Ze zijn open-minded en zullen Skye volledig steunen, zelfs als haar interesses veranderen in de toekomst.

Er zijn gemengde reacties van hun omgeving op de manier waarop Lena en haar vriend met genderneutraliteit omgaan. Het contrast in perceptie wordt toegewezen aan een verschil in generaties.

De directe omgeving van Lena en haar vriend raakt gewend aan hun benadering, maar toch worden ze regelmatig geconfronteerd met bekende gendernormen in de maatschappij.

Volgens Lena en haar vriend hanteren ze een milde benadering van genderneutraal ouderschap, waarbij ze nog steeds gebruik maken van traditionele voornaamwoorden ondanks de beschikbaarheid van genderneutrale alternatieven.


Lena respecteert ouders die het geslacht van hun kind geheimhouden, maar vindt dat dit voor henzelf niet nodig is. Haar mantra blijft: ‘respecteer elkaars keuzes en leef en laat leven’.


1. Ze wenst dat het geslacht van haar kindje niet zichtbaar is.
2. Ze volgen een mild genderneutraal opvoedingsbeleid…
3. Haar kindje’s voorkeuren worden gevolgd…
4. Deze keuze maakte ze al tijdens de zwangerschap…
5. Daarom koopt ze kleding in neutrale tinten…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven