Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli kosten betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

zon 1jpg

Binnenkort zullen klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het stroomnet.


De nieuwe regeling die ingaat op 1 juli is van toepassing op zowel klanten met een variabel contract als op nieuwe vaste contracten die vanaf die datum starten.


De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, betalen geen vergoeding.


Vanaf 500 kWh wordt er wel een vergoeding gerekend. Voor de eerste 500 tot 750 kWh bedraagt deze 56 euro per jaar.


Bij hogere terugleveringen zullen de kosten eveneens toenemen. Eerdere soortgelijke maatregelen zijn ingevoerd door andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron.


Volgens prijsvergelijker Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters nu door bijna alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.

In verband met de stijgende kosten wordt aangegeven dat de salderingsregeling, die klanten met zonnepanelen toestaat om teruggeleverde stroom af te trekken van hun eigen verbruik, bepalend is.

Als gevolg hiervan ontvangen ze op tijden van hoge vraag en beperkt aanbod een grotere vergoeding, omdat zonnepanelen doorgaans stroom terugleveren wanneer er een overschot is aan goedkope elektriciteit.

De invoering van terugleverkosten door energieleveranciers werd geïmplementeerd nadat de Eerste Kamer eerder dit jaar een voorstel verwierp om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen.

Ondanks de nieuwe kosten benadrukt Vattenfall dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering vormen.

Er zijn tevens klanten die niet hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven