Nadelig nieuws voor mensen die willen trouwen: Hoge kosten voor trouwen op gemeentehuis.

ringen 1jpg

In Nederland lopen de kosten voor het trouwen op het gemeentehuis op, vooral in Leeuwarden, waar de huwelijksceremonie nu boven de 1000 euro uitkomt.


Met een recente stijging van 7,5 procent betalen paren nu een recordhoogte van 1043,76 euro, het hoogste bedrag in het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, gebaseerd op gegevens van Theperfectwedding.nl, bedragen de landelijke kosten voor vrijdag, de populairste trouwdag, gemiddeld 477 euro, een aanzienlijke stijging vergeleken met voorgaande jaren.


De kosten voor doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, bedragen gemiddeld 456 euro, een stijging van meer dan 5 procent ten opzichte van vorig jaar.


Deze toenames gaan de inflatie voorbij en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In het AD werd gemeld dat de reden voor de opmerkelijke kostenstijging in Leeuwarden nog steeds onduidelijk blijft, aldus een woordvoerder.

In 2019 was er al eens aandacht voor de vraag waarom trouwkosten per gemeente zo kunnen verschillen, toen deze werd gesteld in Kamervragen aan voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vaste bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Wanneer de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Na Leeuwarden zijn Utrecht en Pekela ook relatief duur, met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die aanzienlijk hoger liggen dan het landelijk gemiddelde.

In Limburg zijn de kosten voor trouwen aanzienlijk lager: in Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De prijsverschillen laten zien hoe divers de kosten kunnen zijn in Nederland, afhankelijk van de gemeente waar je wilt trouwen.

Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven