Tips voor een sfeervolle verlichting voor in de woonkamer. 

Om sfeer in een woning te creëren maken we volop gebruik van verlichting. Als het gaat om verlichting is de keuze gigantisch en oneindig en dus is het belangrijk om uit te zoeken welke verlichting bij jouw inrichting en wensen past. Met onderstaande tips hopen we je op weg te helpen om de juiste ambiance voor jouw woning te creëren.

Wat is sfeervolle verlichting?

De kleur van verlichting is ontzettend belangrijk, dit daar we hiermee de sfeer in een woning kunnen creëren. Zo is er koel en warm licht, dat vaak blauwachtig is en dat geeft een andere soort uitstraling. Deze verlichting is vaak harder en feller daar het vaak veel licht afgeeft. Warm licht wordt vaak gebruikt als sfeerverlichting en is meestal oranje/geel van kleur.

Kleurtemperatuur: wat is dat?

Of een bepaald licht warm of koel is hangt af van de kleurtemperatuur. Een hogere kleurtemperatuur straalt meer koelheid en frisheid uit, terwijl een lagere kleurtemperatuur voor warm en ontspannen licht staat. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).

Kleurtemperatuur

De meest gebruikelijke kleurtemperatuur ligt op 2700K. Hoe lager de Kelvin, hoe meer sfeer je kunt creëren in je woning. Een LED lamp dat warm wit aangeeft is meestal 2700K. Belangrijk wanneer je op zoek gaat naar de juiste verlichting, is jezelf de vraag stellen waar het licht voor moet dienen. Sfeerverlichting is mooi maar is niet altijd handig, zo kun je voor een lamp naast de bank beter kiezen voor blauw licht, dit is handig voor als je een boek wilt lezen.

Licht in de woonkamer

Biano adviseert voor de woonkamer om sfeerlicht als uitgangspunt te gebruiken en hier kleine lichtbronnen van koeler licht bij te zetten. Koeler licht is dus aan te bevelen als je je moet concentreren op een onderwerp. Voor extra sfeer tijdens het diner kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie hanglamp met een warme lichtbron.

Dimbaar licht

Wil je het ultieme bereiken als het gaat om sfeerlicht, kies dan voor dimlicht. Met een dimknop kun je namelijk het licht dimmen en en daardoor extra sfeer creëren. Wel is het belangrijk om te melden dat niet ieder lichtbron hiervoor geschikt is, dus kijk altijd even goed naar de verpakking tijdens de aanschaf van een lichtbron.

author avatar
Anja V.
Hoi. Ik ben Anja V., een studente journalistiek en parttime redactrice. Met een mix van jonge energie en analytische scherpte breng ik mijn passie voor verhalen tot leven. Dit artikel is het resultaat van mijn toewijding en visie.
Scroll naar boven