Deze 7 signalen wijzen erop dat je misschien in de menopauze bent

overgangjpg

Er wordt steeds meer openlijk gesproken over de menopauze, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Wil je weten wat de aanwijzingen zijn dat je de menopauze nadert? Omdat er geen specifieke leeftijd is waarop dit gebeurt, kan het lastig zijn om te herkennen wanneer dit moment zich aandient.

Mensen verwarren vaak de menopauze – het stoppen van de menstruatie – met de overgang, de periode vóór de menopauze.

De overgang begint doorgaans tussen de 40 en 45 jaar, wanneer het oestrogeengehalte geleidelijk daalt.

De duur van deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Rond de leeftijd van 45 jaar beginnen vrouwen vaak de subtiele symptomen van de overgang te ervaren.

Bij twijfel over de symptomen is het verstandig regelmatig de dokter te raadplegen. Vraag eventueel naar een ‘green scale’-vragenlijst om een duidelijker beeld te krijgen van je ervaringen.

Altijd is het nodig dat een arts ernstige bloedingen bekijkt. Dit kan namelijk ook veroorzaakt worden door andere medische problemen.

Ze zijn zeven tekenen die kunnen wijzen op de overgang: Plotselinge warmtegevoelens, rode huid en zweetuitbarstingen kenmerken een opvlieger, vaak getriggerd door stress of alcohol.

Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoewel minder bekend, is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Onverklaarbare emotionele buien, van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.

Verlies van spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.


Variatie in menstruatie: Aanwijzingen van onregelmatige, frequente of hevige menstruaties. Vermindering van libido.


De overgang is een uitdagende periode, waar zorg nodig is voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Het handhaven van een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen zijn van essentieel belang.


Zorg ervoor voldoende voedsel met veel ijzer te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.


Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, laat het ons weten via een reactie op onze Facebookpagina.


Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven