Taxichauffeur vertelt waargebeurd verhaal over supporters van Maccabi: ‘Het werd politiek’

taxijpg

Vorige week liep het behoorlijk uit de hand in het centrum van Amsterdam. Na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv braken er rellen uit, wat leidde tot verontwaardiging bij politieke leiders in binnen- en buitenland.

Maar wat ging er precies mis? YouTuber Salaheddine besloot op onderzoek uit te gaan en sprak met verschillende taxichauffeurs in een poging meer inzicht te krijgen in de gebeurtenissen.

Een van de geïnterviewde chauffeurs, Mekki, speelt een centrale rol in het verhaal. Mekki, die goed bekend staat binnen de Amsterdamse taxiwereld, zegt in contact te staan met meerdere chauffeurs die naar eigen zeggen mishandeld zijn tijdens de ongeregeldheden.

Tegen Salaheddine doet hij op camera zijn verhaal en vertelt hij over wat hij en zijn collega’s hebben meegemaakt.

Mekki beschrijft hoe de chauffeurs naar eigen zeggen in eerste instantie alleen hun werk deden. “Op een gegeven moment werden ze aangesproken.”

”Ze werden uitgescholden, met termen die verwezen naar hun afkomst,” zegt hij. Volgens Mekki was het duidelijk dat de chauffeurs werden uitgelokt.

Op de inmiddels veel bekenen videobeelden is te zien hoe fans van Maccabi Tel Aviv een Palestijnse vlag van een gevel trekken.

Een Marokkaanse taxichauffeur besloot hier iets van te zeggen en kreeg daarop enkele klappen, aldus Mekki, die zelf een achtergrond heeft bij Dutchbat.

Hij noemt de actie van de supporters zelfs een ‘militaire actie’. “Dit waren geen gewone voetbalfans,” aldus Mekki.

Verschillende chauffeurs zouden bij de rellen verwondingen hebben opgelopen, en Mekki beweert dat hij over beeldmateriaal beschikt dat deze incidenten bevestigt.

Hij benadrukt dat de persoon die de Palestijnse vlag had opgehangen, volgens hem slechts gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Salaheddine reageert hierop en stelt dat het verwijderen van de vlag een politieke actie is, die volgens hem verder gaat dan de normale voetbalpassie.

”Toen ze die vlag van de gevel af rukten, toen werd het een politieke daad. Dat kun je niet meer als voetbalsupporters zien. Dan zijn het een soort van IDF-achtige figuren. Want ze zijn dan echt met politiek bezig.”

Mekki gaat nog verder en zegt dat de Palestijnse vlag in deze context zelfs gezien kan worden als een “Nederlandse vlag”, aangezien hij werd opgehangen door een Nederlander.

”Want die vlag hangt aan een huis van een Nederlander. Zij komen helemaal uit bezet gebied hier voor voetbal.”

”Wat hebben ze nou te zoeken bij een Nederlandse vlag om te verscheuren? Ze hebben onze Nederlandse vlag verscheurd.”

Mekki stelt dat door het vernielen van de vlag, er in feite een symbool van Nederland werd beschadigd. Hij kondigt aan dat hij van plan is naar de politie te gaan met het beeldmateriaal dat hij zegt te hebben verzameld.

Hij wil aangifte doen tegen zowel Maccabi Tel Aviv als tegen Nederlandse politici, omdat hij vindt dat hij en zijn collega’s door de autoriteiten onvoldoende zijn beschermd tijdens de ongeregeldheden.

1. De Palestijnse vlag kan in deze context zelfs gezien kan worden als een “Nederlandse vlag”
2. De chauffeurs deden naar eigen zeggen in eerste instantie alleen hun werk deden.
3. Tegen Salaheddine doet hij op camera zijn verhaal.
4. Hij stelt dat het verwijderen van de Palestijnse vlag een politieke actie is.
5. Volgens hem steekt de situatie toch echt anders in elkaar.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven