Stoepkrijten verboden in meer dan 300 gemeenten: Zo hoog is de boete!

krij 1jpg

Nederland telt talloze regels, waarvan er maar liefst 9.834 zijn. Enkele regels zijn logisch, maar andere kunnen verrassend zijn.

Stoepkrijten is bijvoorbeeld verboden in meer dan 300 gemeenten. In dit artikel wordt uitgelegd wat de mogelijke gevolgen zijn wanneer een kind betrapt wordt door een handhaver terwijl het aan het stoepkrijten is.

Enkele jaren geleden genoot stoepkrijten veel populariteit. Wellicht heb je zelf als kind hele straten versierd met gekleurde krijtjes.

Ondanks dat de tekeningen bij regen verdwenen, was het plezier immens. Tegenwoordig zien we minder kinderen op straat spelen; veel ouders geven er de voorkeur aan om hun kinderen voor de tv of PlayStation te zetten.

Maar wist je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? Dit verbod gaat gepaard met het risico van een boete.

Als een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent jouw kind betrapt terwijl het aan het stoepkrijten is, kan dit leiden tot aanzienlijke kosten.

Je kunt op de website van je gemeente eenvoudig vinden of er een verbod geldt in jouw gemeente. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Er staat officieel een boete van 150 euro op stoepkrijten, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans op een proces-verbaal van een handhaver is echter klein.

De intentie van het verbod is om ongeoorloofde reclame en vandalisme te voorkomen. Maar het kan gebeuren dat je een boa tegenkomt die een mindere dag heeft.

Boa’s hebben de vrijheid om te kiezen tussen een waarschuwing of een boete.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3. Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen.
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven