Gevolgen van hogere hypotheekrente voor mensen die een huis willen kopen.

hyp 1jpg

Recente stijgingen in de hypotheekrentes door grote Nederlandse banken, waaronder Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben aanzienlijke gevolgen voor de huizenmarkt.

Deze toename, hoewel ogenschijnlijk klein met een stijging van 0,05 tot 0,10 procent, is de hoogste dit jaar en heeft al impact op potentiële en bestaande huiseigenaren.

Als direct gevolg van de hogere rentes, kunnen huizenzoekers minder lenen. Dit komt doordat een groter deel van hun inkomen besteed wordt aan rentebetalingen, wat resulteert in een lager maximaal te lenen bedrag en dus minder keuze in beschikbare woningen.

Bijvoorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan leiden tot een maandelijkse kostenstijging van enkele tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aansporen om hun rente vast te zetten om toekomstige stijgingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze hogere kosten kunnen leiden tot een lichte daling in huizenprijzen, aangezien kopers minder te besteden hebben.

Dit is nadelig voor verkopers die minder ontvangen voor hun woning, evenals voor kopers die relatief meer rente betalen.

Voor eigenaren met een variabele rente of die aan het einde van hun rentevaste periode zitten, kunnen hogere maandlasten een realiteit worden.

Advies is om alvast met een hypotheekadviseur te praten over herfinanciering tegen een nog steeds relatief lage rente.

Huurders kunnen indirecte gevolgen ondervinden van de stijgende hypotheekrente. Een hogere rente kan de doorstroming op de woningmarkt vertragen, wat resulteert in minder beschikbare huurwoningen en daardoor hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit effect is vooral voelbaar in gebieden waar de vraag naar huurwoningen al hoog is. Huurders wordt geadviseerd alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbare huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Toch is er mogelijk een positieve ontwikkeling. De Europese Centrale Bank (ECB) plant een verlaging van de rentetarieven vanaf juni, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit kan op de middellange tot lange termijn leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van de ontwikkelingen in inflatie en lonen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven