Hier moet je betalen voor afval op straat

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Ondanks inspanningen om zwerfafval te verminderen, blijft het een probleem in Nederland, ook in Enschede. Straten liggen vaak vol met plastic verpakkingen, oude sigaretten en kauwgom.


VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan stelt voor om dit aan te pakken met strenge maatregelen: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”


Tijdens een bezoek aan Singapore viel Jajan op hoe schoon de stad was. “Toen besefte ik dat het niet normaal is dat de fietspaden in Nederland bezaaid zijn met kauwgompjes.”


Jajan legt uit dat onderzoek aantoont dat mensen vuil op straat gooien vanwege de aanwezigheid van ander afval of door het gedrag van anderen te kopiëren.


“We moeten er samen voor zorgen dat de straten schoon blijven, om te voorkomen dat er meer zwerfafval ontstaat.”


Een motie is aangenomen die een vervolgactie van het raadslid vereist. “De wethouder moet nu naar het Rijk stappen voor een tijdelijke pilot,” aldus de verklaring die maandagavond werd ingediend. Het is nog niet bekend wanneer deze pilot van start zal gaan.


“Het is logisch om aan te nemen dat dit op 1 januari 2025 zal starten. Tot die tijd moet de boete minstens worden verhoogd tot het wettelijk maximum van 160 euro en zal er strenger gehandhaafd moeten worden,” aldus de recente ontwikkelingen.


Jajan erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Het is noodzakelijk om mensen af te schrikken. Degene die de boete niet kan betalen, kan een taakstraf verwachten,” volgens de plannen.


“Ons doel is echter niet om zoveel mogelijk boetes op te leggen, maar om te voorkomen dat mensen hun afval op straat achterlaten,” aldus de woordvoerder.


Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven