Wie wordt de nieuwe premier? Geert Wilders heeft al iemand op het oog en heeft deze persoon al benaderd!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

Met de onzekerheid over de toekomstige premier van Nederland groeiende, blijft het gissen naar wie het zal worden.

Geert Wilders, aan het hoofd van de grootste partij na de verkiezingen, heeft al iemand in gedachten voor de premiersrol en deze persoon al benaderd. Deze ontwikkeling zal naar verwachting uiterlijk op 15 mei worden besproken door de informateurs.

VVD-leider Dilan Yesilgöz benadrukte bij haar aankomst in de Tweede Kamer de cruciale rol van de positie, zeggend: “De premier is niet alleen het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur binnen ons bestuur.”

Voor zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC speelt de beslissing over de nieuwe premier een essentiële rol in het formatieproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Echter, BBB-leider Caroline van der Plas heeft een andere kijk hierop; zij vindt

Met de focus op het bereiken van een akkoord, zou de discussie over de “poppetjes” later moeten plaatsvinden.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij reeds iemand op het oog heeft voor de rol van premier en al contact heeft opgenomen met deze kandidaat.

Hij benadrukte dat het als onprofessioneel gezien zou worden als hij dit nog niet had gedaan en noemde het “vreemd” als er nog geen gesprek had plaatsgevonden met deze persoon.

Op dit moment houdt hij de identiteit van deze kandidaat nog geheim, en heeft hij ook de andere partijen in de formatie nog niet op de hoogte gesteld.

In Nederland, waar de premier niet direct wordt gekozen, is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij de rol van premier op zich neemt.


Normaal gesproken wordt na de verkiezingen snel duidelijk wie de rol van premier op zich zal nemen. Echter, Wilders ondervond tegenslag in zijn mogelijke premierschap.


Yesilgöz heeft duidelijk gemaakt dat ze niet onder premier Wilders wil dienen. Ze is van mening dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet vertegenwoordigen, iets wat Wilders volgens haar niet kan.


Omtzigt heeft aangegeven dat de afstand tussen zijn partij NSC en de PVV te groot is voor een kabinet onder leiding van Wilders. Aan de andere kant heeft Van der Plas geen bezwaren geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Als gevolg van deze standpunten hebben de vier partijleiders besloten om gedurende de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer te blijven.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven