Verhoging van parkeerkosten voor mensen met vergunning

par 1jpg

In Nederlandse steden worden de kosten voor parkeren steeds hoger, vooral voor bewoners met een parkeervergunning bij hun huis.

Volgens recent onderzoek van het ANP zijn de prijzen van parkeervergunningen in zes van de tien steden met vergunninggebieden gestegen sinds 2021.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 342 onderzochte gemeenten er momenteel 147 zijn waar minstens één zone een parkeervergunning vereist, met verschillende prijsstijgingen.

In Heerenveen bijvoorbeeld zijn de parkeerkosten aanzienlijk gestegen. Inwoners van het centrum zagen de kosten stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, wat meer dan een verdubbeling betekent.

De gemeente verklaart deze verhoging door te wijzen op het ontbreken van eerdere prijsaanpassingen en dat dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.

In Nijkerk zijn de tarieven bijna 72% gestegen. Ook in Lochem is sprake van een stijging van 55%, Rijswijk van iets meer dan 52%, Den Haag van bijna 45% en Gouda van ruim 44%.

De duurste parkeervergunning in Nederland is te vinden in Amsterdam. Bewoners binnen de Singel betalen dit jaar €630, een stijging van 11% ten opzichte van €568 in 2021.

Daarna volgen Utrecht met €615 en Groningen en Den Bosch waar centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 moeten betalen voor hun parkeervergunning.

In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven