Maak je klaar voor grote veranderingen: Gaat de ouderwetse kassa verdwijnen?

scan 1jpg

Onder invloed van zelfscankassa’s maakt de detailhandel een opmerkelijke transformatie door.

Niet alleen verandert deze technologie hoe klanten afrekenen, maar ze beïnvloedt ook de totale winkelervaring en de interactie tussen klanten en winkelpersoneel.

Dit artikel werpt een blik op de opkomst van zelfscankassa’s, de drijvende krachten achter deze trend en de uitdagingen waarmee winkeliers geconfronteerd worden.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Zelfscankassa’s zijn niet meer exclusief voor supermarkten; ze verschijnen ook in bouwmarkten en drogisterijen. Klanten waarderen vooral de eenvoud en snelheid van zelfafrekenen.

De vermeden wachtrijen en de mogelijkheid om op eigen tempo af te rekenen zijn belangrijke motivaties voor consumenten om voor deze kassa’s te kiezen in een tijd waarin snelheid een essentiële factor is.

Het traditionele handmatig afrekenen is op de achtergrond aan het raken terwijl de zelfscankassa’s steeds meer terrein winnen. Met de voortdurende technologische vooruitgang lijkt het onvermijdelijk dat deze verandering zich zal voortzetten.

Door velen wordt de kassamedewerker ervaren als omslachtig en tijdrovend.

Een oplossing wordt geboden door zelfscankassa’s, die klanten in staat stellen om hun boodschappen sneller en onafhankelijker af te handelen.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Het personeelstekort in de detailhandel speelt daarnaast een rol in de groeiende acceptatie van deze technologie. Winkels investeren in technologieën zoals AI en cameratoezicht om diefstal te voorkomen en de efficiëntie van zelfscankassa’s te verbeteren.

Deze innovaties helpen bij het beheer van de zelfafrekenprocessen, maar brengen ook uitdagingen met zich mee op het gebied van privacy en klantinteractie.

Desondanks staan winkeliers voor diverse uitdagingen ondanks de voordelen van zelfscankassa’s. Toenemende diefstal en klachten over onvriendelijke controles door winkelpersoneel zijn enkele van de zorgen.

Effectieve strategieën moeten worden ontwikkeld door winkels om deze problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat zelfscankassa’s een veilige en vlotte afrekenervaring bieden voor alle klanten.


Een verschuiving in de detailhandel wordt gemarkeerd door de opkomst van zelfscankassa’s, die consumenten meer autonomie en snelheid bieden.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Naast de uitdagingen die zich voordoen, openen deze kassa’s ook mogelijkheden voor innovatie en de verbetering van de winkelervaring.


De veranderingen moeten omarmd worden door de winkelketens en zij dienen zich aan te passen aan de veranderende behoeften van moderne consumenten.


Bron: Nu.nl

Een verschuiving in de detailhandel wordt gemarkeerd door de opkomst van zelfscankassa’s.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven