Onrust over diskwalificatie van Joost Klein: Nederland kon niets doen!

joosjpg

De diskwalificatie van Joost Klein (26) tijdens het Eurovisiesongfestival van afgelopen weekend heeft voor veel beroering gezorgd.

De NPO heeft samen met AVROTROS bezwaar aangetekend tegen de beslissing, maar de European Broadcasting Union (EBU) handhaaft haar standpunt.

Volgens het reglement van de EBU is een diskwalificatie bindend en kan deze niet worden teruggedraaid.

Hoewel het reglement niet openbaar is, heeft RTL Boulevard enkele documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat AVROTROS protest heeft aangetekend tegen deze regel.

Volgens het reglement wordt een diskwalificatie als definitief beschouwd zodra het besluit is genomen. Ondanks dat het besluit niet kan worden teruggedraaid, kunnen landen wel in discussie gaan hierover.

In het reglement staat duidelijk aangegeven dat na een diskwalificatie geen mogelijkheid tot beroep bestaat, iets waar AVROTROS tegen heeft geprotesteerd.

Het blijkt dat Martin Österdahl, de baas van het songfestival, zelfstandig mag beslissen over de diskwalificatie van een land.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Of Österdahl dit in het geval van Joost Klein heeft gedaan, blijft onduidelijk, maar het is een reële mogelijkheid.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Volgens Aftonbladet waren naast Österdahl ook vijftien vertegenwoordigers van verschillende omroepen betrokken bij de beslissing omtrent de diskwalificatie van Joost Klein.

Dit is de reden waarom bezwaar maken niet mogelijk was!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven