Vanavond is het noorderlicht te zien in bepaalde delen van Nederland, wees er snel bij!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Deze avond is het mogelijk om het noorderlicht te aanschouwen in bepaalde regio’s van onze provincie. Grijp deze kans nu, want het is een zeldzaam fenomeen dat dit weekend ongewoon helder was.

Volgens lokale bronnen is het twintig jaar geleden dat het noorderlicht zo duidelijk te zien was. Op sociale media circuleerden prachtige foto’s van een hemel gehuld in tinten groen, roze, paars, blauw en geel.

Normaliter is het noorderlicht alleen te bewonderen in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden. Grijp daarom deze zeldzame kans in onze regio.

Voor diegenen die andere bezigheden hadden de afgelopen nachten, is vanavond de laatste kans om dit prachtige natuurverschijnsel te zien.

Floris Lafeber,De piek van het noorderlicht is voorbij, zoals meteoroloog Lafeber uitlegt: “De piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij,”.

Voor een indrukwekkende show raadt Lafeber aan om naar de kust of het Waddengebied te gaan, waar de omstandigheden het meest optimaal zouden zijn. Zorg voor heldere lucht en verminderde lichtvervuiling.

De recente helderheid van het noorderlicht is te danken aan de combinatie van de krachtigste zonnestorm in meer dan twintig jaar en de donkere nachten, wat ideale omstandigheden creëert voor dit natuurlijke fenomeen.

Hoewel het noorderlicht enkele dagen van tevoren voorspeld kan worden, is een weergave zoals recentelijk gezien niet vaak te beleven, volgens Lafeber.

“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,”, aldus de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven