Mogelijke reden waarom vrouwen ’s nachts vaak moeten plassen

blaasjpg

Er wordt vaak verwarring gezaaid tussen het blaaspijnsyndroom, een chronische aandoening die de blaas beïnvloedt, en een blaasontsteking vanwege gelijkaardige symptomen.

In tegenstelling tot een blaasontsteking, wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert niet op antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet direct als oorzaak van dit syndroom wordt gezien, kan het de symptomen wel verergeren.

Het is interessant om te weten dat hormonale veranderingen, zoals de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen bij dit syndroom.

Deze wijzigingen kunnen leiden tot een dunner slijmvlies van de plasbuis, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op een blaasontsteking toeneemt.

Ervaart ongeveer 20% van vrouwen boven de 65 jaar regelmatig blaasontstekingen, waarbij hormonale verschuivingen kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom.

Symptomen van blaaspijnsyndroom zijn divers en kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven.

Veelvoorkomende klachten zijn frequent plassen, ook ’s nachts, pijn in onderbuik met uitstraling naar rug, lies en zij, en pijn rond vagina.

Deze pijn kan verergeren voor de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, waarbij plassen tijdelijk verlichting biedt.

Voor behandeling van blaaspijnsyndroom zijn diverse opties mogelijk, afhankelijk van individuele situatie van de patiënt, zoals medicatie (ontstekingsremmers, pijnstillers), blaasspoelingen, blaaswand oprekken, en bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokaal aangebracht oestrogeen verlichting brengen.

Om klachten van blaaspijnsyndroom te minimaliseren, is het advies

Om irritante stoffen te vermijden, moet men rekening houden met verschillende factoren.

Enkele van deze factoren zijn scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

Door deze inzichten wordt er een beter begrip verkregen van het blaaspijnsyndroom, de behandelingen die beschikbaar zijn, evenals preventieve maatregelen die getroffen kunnen worden om de symptomen onder controle te houden.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven