Slakken plaag: Zo hou je ze weg uit je tuin!

ns 1jpg

Op dit moment worden tuinliefhebbers geconfronteerd met een overvloed aan naaktslakken in hun tuin, wat voor hen een ware uitdaging vormt.

Maar wat kun je doen om te voorkomen dat deze slijmerige beestjes je tuin overnemen? In dit artikel geven we de oplossing.

Laten we eerst eens kijken waarom er plotseling zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met aanhoudend nat weer.

Door het continue regenachtige weer gedijen naaktslakken uitstekend, aangezien ze goed gedijen in vochtige omstandigheden. Bovendien zijn de planten in je tuin een lekkernij voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst delen ze dezelfde ervaring: “Ze verschijnen niet alleen ’s ochtends. Er zijn er nu zoveel dat ze ook overdag actief zijn,” zoals ze aangeven.

De grote uitdaging is natuurlijk: hoe kom je van deze slakkenplaag af? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en tot nu toe geen enkele slak meer gezien. Hoe dat werkt, blijft een mysterie.

Volgens Greutink is het resultaat van haar tuinieren te danken aan permacultuurprincipes. “Ons tuinieren is gebaseerd op permacultuur, wat betekent dat we niet spitten en de natuur haar gang laten gaan.”

In onomgewoelde grond gedijen insecten die slakken en hun eitjes opeten. Dit leidt tot een afname van de slakkenpopulatie, mogelijk zelfs tot het verdwijnen ervan.

Ook kikkers en een egel in Vera’s tuin dragen bij aan de beheersing van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de bodem met natuurlijk materiaal, zoals stro, bladeren en gemaaid gras. En hoewel deze methode wellicht kostbaar lijkt, is dat niet het geval.

“Na verloop van tijd zal het aantal slakken als je op deze manier blijft tuinieren, aanzienlijk verminderen,” legt Greutink uit. De resultaten zijn echter niet onmiddellijk zichtbaar.

“Met de tijd zal de situatie verbeteren. Het draait niet om het elimineren van slakken, maar om het bereiken van balans.”

Door het volgen van deze methoden, is het mogelijk om je tuin vrij te houden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige leefomgeving voor je planten en dieren te creëren.

1. Als we deze aanpak stopzetten, zal de invasie eindigen.
2. We maken het juist aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De oplossing is eenvoudig en voordelig.
4. Door dit te implementeren, zal het aantal slakken verminderen.
5. Ik ga direct aan de slag met deze methode!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven