Deskundigen maken zich zorgen: Zwemlessen te duur, meer kinderen zonder diploma!

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat het stijgen van de kosten van zwemlessen leidt tot een afname van zwemdiploma’s onder Nederlandse kinderen.


Veel kinderen moeten hun zwemlessen stopzetten omdat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen of willen betalen.


Onderzoek van Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen zijn.


Sinds 2018 zijn ouders gemiddeld bijna 30 procent meer gaan betalen voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs opgelopen tot 70 procent.


Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.


De gemiddelde kosten van een zwemles zijn nu omgerekend ongeveer 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Het behalen van alleen een A-diploma vereist ongeveer zestig lessen, wat ouders meer dan 700 euro kost.

“Er is een stijging in het aantal kinderen zonder zwemdiploma,” constateert Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar sport, in een interview met de NOS.

Dit is een zorgelijke situatie. “Het is van belang dat iedereen toegang heeft tot zwemveiligheid en dat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen.”

Volgens CBS-gegevens is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

Zwembaden wijten de stijgende kosten voornamelijk aan de hogere energietarieven die nodig zijn om het zwembad warm en schoon te houden.

In 2022 heeft de overheid zwembaden gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar volgens exploitanten lost dit niet alle problemen op. Er is ook sprake van gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters.


In verschillende gemeenten bestaan er (sport)fondsen die ouders kunnen ondersteunen bij de kosten van zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk.


Niet elke gemeente in Nederland beschikt echter over zo’n fonds en niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, maken hier gebruik van. Het Mulier Instituut maakt zich hierover zorgen:


“Gemeenten zouden armoederegelingen breder toegankelijk moeten maken, zodat de ongelijkheid afneemt. Of je in aanmerking komt voor zo’n regeling, mag niet afhangen van de locatie waar je woont.”


1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles! 2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar. 3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma… 4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen! 5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven