Binnenkort nieuw betaalsysteem in plaats van iDeal

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Ben je een regelmatige online shopper in Nederlandse webwinkels, dan is iDeal ongetwijfeld een bekende betalingsmethode voor je.

Maar er staan grote veranderingen op stapel voor iDeal. Het bekende betalingssysteem zal binnenkort een transformatie ondergaan. Dit is wat je moet weten.

iDeal zag het levenslicht in 2004 dankzij de samenwerking van grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze alliantie resulteerde in de creatie van een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde. Dit was een welkome ontwikkeling gezien elke bank destijds nog met een eigen systeem werkte.

Een jaar later, in 2005, ging iDeal officieel live en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Recentelijk is aangekondigd dat er een aanzienlijke verandering aankomt: de overname van iDeal.

Met de aankomende modernisering via het European Payments Initiative (EPI) staat iDeal op het punt om grote veranderingen te ondergaan.


Volgens Daniel van Delft van Currence wordt er in april een belangrijke update uitgevoerd. Gebruikers zullen de mogelijkheid hebben om een persoonlijk iDeal-profiel aan te maken, wat het afrekenproces zal versnellen.


Het nieuwe profiel zal extra functies bieden, zoals het uitstellen van betalingen en betalingen in termijnen.


Hoewel iDeal wordt vervangen door een nieuw en zeer veilig systeem, zal deze verandering ruimte maken voor een nog geavanceerder betaalsysteem.


Het EPI is van plan om later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ te introduceren, een meer uitgebreid systeem dan Tikkie met opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Nederland zal de overgang naar Wero maken zodra alles gereed is. Het nieuwe systeem belooft een verbetering te zijn, ondanks het verdwijnen van iDeal. Er zijn echter critici die speculeren over mogelijke implicaties voor de digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven