Wat je niet onder de gootsteen moet bewaren

gootjpg

Er zijn verschillende spullen die normaal gesproken onder de gootsteen worden opgeslagen, zoals schoonmaakmiddelen, doeken en borsteltjes. Deze items lijken soms overal rond te slingeren omdat er tijdelijk geen andere plek voor is.

Desondanks is het niet verstandig om bepaalde items juist hier op te bergen.

Chemische schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak en wasbenzine, moeten niet binnen handbereik van kleine kinderen of huisdieren worden gehouden.

Voorkom dat deze producten zich laag bij de grond bevinden. Als ze niet goed zijn afgesloten, kunnen ze schadelijk zijn bij contact met andere middelen. Om veiligheidsredenen is het beter om ze op een hogere plek op te bergen, zoals in een schuur of berging.

Daarnaast zijn spullen die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoalsondere andere. En voor de onderstaande redenen.

Onder de gootsteen is niet de geschikte plek voor spuitbussen en verfpotten.

Het kastje onder de gootsteen is meestal vlakbij het fornuis geplaatst, wat een potentieel gevaar kan vormen als er op gas wordt gekookt. Het is belangrijk om brand in huis te voorkomen.

Een ander aandachtspunt is dat er waterleidingen direct boven dit kastje lopen. Als er een verstopping of lekkage optreedt, kan dit leiden tot wateroverlast in het kastje.

Als je bijvoorbeeld wc-papier of keukenrollen opslaat in dit kastje, is dat niet ideaal. Het is beter om deze items in een voorraadkast te bewaren.

Dit geldt ook voor elektrische apparaten. Hoewel het misschien handig lijkt om je broodrooster of tostiapparaat daar op te bergen, kan vocht leiden tot roestvorming.

Dit kan gevaarlijk zijn bij gebruik vanwege de mogelijkheid van brand. Daarnaast kan het leiden tot schade als gevolg van lekkages.

In het kastje kunnen huisdieren gemakkelijk komen en zelfs het deurtje openen als ze slim genoeg zijn. Ze kunnen dan in aanraking komen met gevaarlijke producten.

Om dit te voorkomen, is het raadzaam om aantrekkelijke dierensnacks op een hogere plek te bewaren en chemische schoonmaakmiddelen elders op te bergen, bijvoorbeeld in een schuur of berging.

Het bewaren van dierenvoeding in dit kastje is ook onverstandig omdat de schoonmaakmiddelen het voer kunnen aantasten en de geuren kunnen mengen. Houd dierenvoeding daarom op een afgesloten plek.

Hoewel deze voorzorgsmaatregelen belangrijk zijn, betekent dit niet dat het kastje volledig leeg moet zijn.


Vergeet niet om voorzichtig te zijn met chemische en brandbare producten en ze goed afgesloten te houden.


1. Misschien herken je dit ook… Ik betrap mezelf erop dat ik hetzelfde doe.
2. Dingen die eigenlijk niet daar zouden moeten zijn, vind je bij mij wel in dat kastje.
3. Het is nooit bij me opgekomen, eerlijk gezegd.
4. Vraag me af of jij ook deze fout maakt…?
5. De ultieme lijst van wat je niet in het gootsteenkastje hoort te bewaren!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven