Wat is lekkerder bij frietjes: ketchup of mayonaise?

pata 1jpg

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise, doordat het van tomaten gemaakt is en vetvrij is.

Maar is ketchup echt gezonder dan mayonaise? De keuze tussen frietjes met ketchup of frietjes met mayonaise is een veelbesproken onderwerp.

Mayonaise bevat voornamelijk olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. In een eetlepel mayonaise zitten al snel zo’n 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Als je puur naar calorieën kijkt, lijkt ketchup de verstandigere keuze. Maar de ingrediënten vertellen een ander verhaal.

Ketchup bevat aanzienlijke hoeveelheden suiker, terwijl dit niet aanwezig is in mayonaise. Een eetlepel ketchup bevat ongeveer een suikerklontje, wat niet gunstig is voor diegenen die hun suikerinname willen beperken.

Aan de andere kant is mayonaise vanwege het hoge vetgehalte niet erg gezond. Het bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet.


Volgens experts kan een eetlepel mayonaise makkelijk 10 gram vet bevatten terwijl ketchup helemaal geen vet bevat.


Desalniettemin zijn vetten niet per se ongezond; ze worden langzaam verteerd en kunnen voor een langer verzadigd gevoel zorgen.


Dit kan betekenen dat men minder geneigd is om overmatig mayonaise te gebruiken in vergelijking met ketchup.


Al met al is het te simplistisch om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat naast tomaat namelijk aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant is mayonaise niet per se gezonder door het hoge vetgehalte.


Beide producten zijn niet ideaal voor een gezond dieet, maar dat betekent niet dat je ze moet vermijden bij je frietjes. Dus geniet gerust van je frietjes met mayonaise of ketchup, maar wel met mate!


1. Veel mensen hebben een ander antwoord dan verwacht!
2. Het blijkt dat de meeste mensen het fout hebben!
3. Antwoord op een veelgestelde vraag!
4. Overgrote deel van de mensen zit er naast!
5. De vraag die door velen verkeerd wordt beantwoord!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven