Deskundigen zeggen: Gebruik nooit het snelle wasprogramma op je wasmachine!

wasmjpg

Er zijn velen die de was doen niet als favoriete bezigheid beschouwen, zeker als ze hun weekend liever anders zouden besteden. Maar die stapel wasgoed wacht niet en moet toch echt gedaan worden.

Wat als we je vertellen dat het een vorm van zelfzorg kan zijn? Het snelwasprogramma van 15 minuten lijkt misschien aantrekkelijk, maar het gebruik ervan is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Volgens sommige experts wordt het zelfs volledig afgeraden. Waarom? Laten we dat onderzoeken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Voor kleding met bijvoorbeeld wijn- of olievlekken is dit programma echter niet effectief. Voor licht vervuilde kleding werkt het misschien, maar als het gaat om energiebesparing schiet het tekort.

Ondanks de korte duur van het programma moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk resulteert in een hoger energieverbruik.

Dit resulteert dus niet in besparingen en is niet gunstig voor het milieu. Vergeet ook niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.

In sommige gevallen kan het handig zijn om het snelwasprogramma over te slaan, gezien de mogelijke schade aan kleding. Gelukkig bieden nieuwere wasmachines de optie om de starttijd in te stellen, waardoor je de was op een geschikter moment kunt laten draaien.

Door de wasmachine zo in te stellen dat deze klaar is wanneer je thuis bent, tilt dit je dagelijkse routine naar een hoger niveau van efficiëntie en comfort. Het enige wat je hoeft te doen is de benodigde items toe te voegen, het gewenste programma te kiezen en de starttijd in te voeren.

Voor degenen met oudere wasmachines is het wellicht nuttig om een upgrade te overwegen. Nieuwere modellen zijn over het algemeen energiezuiniger en waterbesparend. Indien je met je huidige machine energie wilt besparen, is het raadzaam om het voorwasprogramma over te slaan.

Voor minder vieze kledingstukken volstaat vaak een wasbeurt op 30 of 40 graden. Let er wel op dat deze temperatuur mogelijk niet alle vlekken volledig verwijdert, zoals bijvoorbeeld rode wijnvlekken op kleding.

1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven