Efteling krijgt opnieuw kritiek door controversiële pop: “Is dit wel geschikt?”

WhatsApp Image 2024 05 17 at 103233jpg

Er doet zich momenteel een situatie voor in de Efteling waarbij een bezoekster vraagtekens plaatst bij een van de karikaturen die in het park te vinden is.

Een vergelijkbaar scenario deed zich voor toen de attractie Monsieur Cannibale werd verwijderd vanwege de reacties van een aantal bezoekers.

De kwesties zoals deze leiden vaak tot verdeelde meningen, vergelijkbaar met de discussies omtrent Zwarte Piet en Sinterklaas.

Monsieur Cannibale was een attractie waarbij bezoekers plaatsnamen in draaiende kookpotten rond een grote, gekleurde man met een pollepel door zijn neus, gekleed in slechts minimale kledij.

In 2020 tekenden meer dan 1500 mensen een petitie om deze attractie te laten verwijderen. Inmiddels heeft de Efteling Monsieur Cannibale vervangen door een andere attractie.


In het attractiepark is ophef ontstaan over een pop die jaren geleden werd verkocht. Een Nederlandse vrouw verzamelt karikaturen waar kritiek op komt voor educatieve doeleinden en heeft dankzij donaties deze pop weten te bemachtigen.


De pop wordt door de vrouw beschreven als een Chinese man, terwijl ze uitlegt: “Oh my god, kijk hoe erg en vreselijk deze pop is. Kijk die letters, die outfit, die oren, de ogen en de tand.”


De vrouw ontvangt zowel steun als kritiek vanwege haar standpunt over de pop waar sommigen geen probleem mee zien.


De discussie over dit onderwerp laat opnieuw zien hoe verdeeld men kan zijn over culturele representatie.

Dame laat even weten waarom ze niet blij is met deze karikatuur!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven