Deskundigen maken zich zorgen: Hogere kosten voor zwemlessen zorgen voor meer kinderen zonder zwemdiploma!

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat door de stijgende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma halen.

Veel kinderen moeten stoppen met zwemlessen omdat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen of willen betalen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs opgelopen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Omgerekend naar euro’s kost een zwemles nu gemiddeld 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Voor het behalen van alleen een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.


“Er is een bewustzijn van het belang van zwemlessen bij ouders, maar toch nemen ze de beslissing om te stoppen,” zo bevestigt Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek verricht, in een interview met de NOS.


Dit is zorgwekkend. “Het streven is dat zwemveiligheid toegankelijk is voor iedereen en dat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen.”


Volgens gegevens van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.


Zwembaden geven aan dat de stijgende kosten voornamelijk te wijten zijn aan de hogere energietarieven, vanwege de hoge kosten om een zwembad warm en schoon te houden.


De overheid steunde zwembaden in 2022 met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar uitbaters zeggen dat dit niet alle problemen oplost. Naast gestegen kosten voor personeel is er ook een tekort aan badmeesters.


In bepaalde gemeenten bestaan er (sport)fondsen die ouders ondersteunen bij de financiering van zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk.


Niettemin hebben niet alle gemeenten in Nederland dergelijke fondsen en maken niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, hiervan gebruik. Het Mulier Instituut maakt zich hierover zorgen:


“Het is essentieel dat gemeenten armoederegelingen breder toegankelijk maken om de ongelijkheid te verminderen. Of men recht heeft op dergelijke regelingen mag niet afhangen van de woonplaats.”


1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven