Dankzij deze tips kun je de meest vieze vlekken van je muur verwijderen. 

Waar mensen wonen, kan er weleens iets mis gaan. Het is ontzettend balen als je een vlek of meerdere vlekken ziet op je prachtige geschilderde muur. Veel mensen denken dat ze bij het zien van een vlek op de muur, de hele muur weer moeten gaan schilderen, echter is dit helemaal niet nodig. Met de juiste middelen en technieken kun je vele vlekken heel gemakkelijk van jouw muur verwijderen.

Hoe krijg je vlekken van je muur?

Schiet niet gelijk in de stress bij het zien van een vlek op je net geverfde muur, dat is echt niet nodig. Gelukkig zijn er diverse manieren om toch de vlek of vlekken te kunnen verwijderen zonder dat je de hele muur opnieuw moet verven.

3 gouden regels bij het schoonmaken van een muur

Niet iedere muur is goed bestand tegen wrijven en schrobben, dit heeft namelijk te maken met het type verf dat op de muur zit. Hoe hoogstaander en kwalitatiever de verf, hoe beter. Het is daarom ook aan te raden om altijd voor een duurdere muurverf te gaan, dit is namelijk echt de investering waard, vooral als het dus een keer mis gaat.

Wrijf de vlekken nooit droog. Zorg dat je altijd een vloeistof of een vochtige doek gebruikt.

Het is belangrijk om altijd een vochtige doek te gebruiken als je vuil op je muur hebt, zo komt het vuil namelijk makkelijker los. Vooral op witte muren zijn vette vingerafdrukken goed zichtbaar en dus ontzettend balen. Vette vlekken op je muur ogen vaak grijzig. Mocht je vetvlekken hebben op je witte muur, maak dan altijd gebruik van een ontvettingsmiddel. Pas terpentine toe als het vet al in de verflaag is getrokken.

Hoe krijg je koffievlekken van de muur?

Je zal maar door de kamer heen lopen met een kopje koffie en ergens van schrikken, het gevolg is koffiespetters op je muur! Belangrijk is dan om zo snel mogelijk in actie te komen want als het eenmaal is ingedroogd dan ga je het niet meer wegkrijgen. Pak bij het knoeien dus gelijk een spons, maak deze vochtig en veeg vervolgens over de muur tot het helemaal verdwenen is.

Hoe krijg je potlood of pen van de muur?

Zitten er pen- of potloodvlekken op je muur dan ga je het niet redden met een sopje, hier heb je echt een sterk reinigingsmiddel voor nodig. Het is wel raadzaam om het middel eerst altijd even te testen op een klein hoekje dat niet in het zicht valt. Het gevaar bij sterkere reinigingsmiddelen is dat het de onderliggende verflaag kan aantasten. Durf je het niet aan, ga dan naar de winkel, er zijn namelijk producten te koop speciaal voor het verwijderen van penvlekken op een muur.

Hoe krijg je een vetvlek van je muur?

Het gevaar bij vetvlekken op een muur is dat bij een verleerde reinigingsmethode, je de vlak groter kan maken. Neem dus geen risico en kies voor ammoniak, dit middel ontvet en laat je vetvlek snel verdwijnen. Ook kun je kiezen voor bakpapier! Plaats een velletje bakpapier op de vlek en ga er met het strijkijzer overheen. Het papier zal het vet opnemen en de vlek zal verdwijnen.

author avatar
Anja V.
Hoi. Ik ben Anja V., een studente journalistiek en parttime redactrice. Met een mix van jonge energie en analytische scherpte breng ik mijn passie voor verhalen tot leven. Dit artikel is het resultaat van mijn toewijding en visie.
Scroll naar boven