Dankzij deze manieren geen last meer van katten in de tuin. 

Voor veel mensen is dit vast herkenbaar, je tuintje staat er weer keurig bij, de plantjes staan volop in bloei, echter zijn er buurtkatten die de tuin als kattenbak gebruiken. Niemand wordt blij van kattendrollen in zijn of haar tuin en tevens is het ook nog eens heel vervelend als de katten midden in de nacht lawaai maken onder jouw slaapkamerraam. Gelukkig zijn er tal van goede manieren om de overlast van katten te verhelpen en te voorkomen.

Kattenoverlast, wat is dat eigenlijk?

De wanhoop slaat toe bij de tuinliefhebbers als zij kattenontlasting vinden tussen de hortensia’s en andere prachtige planten en struiken. Katten kiezen helaas altijd een voorkeursplek om hun behoefte te doen en als ze bij jou dat ideale plekje vinden, blijven ze graag terugkomen. Het is op zich wel fijn dat de viervoeters hun ontlasting meestal ingraven, echter zit je gewoon niet te wachten op deze verrassingen. Daarbij komt kijken dat katten vaak als het donker is op jacht gaan of ruzie maken met een andere buurtkat, kortom, gekrijs waar je niet op zit te wachten.

Hoe kun je katten uit de tuin weren?

Je zou denken dat het weren van katten uit de tuin makkelijk is, echter is dat gewoon niet het geval. Gelukkig zijn er milieu- en diervriendelijke manieren om katten uit de tuin te weren. Als eerste is het belangrijk om de tuin zo ontoegankelijk mogelijk te maken voor katten. Een schutting is een goede manier maar ook hagen met stekels. Mocht je al een haag hebben en weten de katten je tuin in te komen, plaats dan gaas aan de onderzijde van je haag.

Planten die katten op afstand houden

Ook zijn er planten te koop die katten weren, planten waar katten echt een hekel aan hebben. Als het om planten gaat zijn bodembedekkers ideaal, dit daar de katten dan niet hun ontlasting kunnen begraven. Voor katten is het belangrijk dat zij hun drollen kunnen begraven, dit is dus met bodembedekkers niet meer mogelijk. Er zijn een aantal planten die het erg goed doen als het gaat om het weren van katten, hieronder zie je het lijstje.

Aan deze planten hebben katten een hekel:

Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
Dictamnus (vuurwerkplant)
Aloysia triphylla (citroenverbena)
Ruta graveolens (wijnruit)
Stekelige mei- en vuurdoorn
Calendula officinalis (goudsbloemen)
Gebruik geuren die katten verjagen
Er zijn ook luchtjes waar katten met een grote boog omheen lopen. Katten hebben een goed reukvermogen en een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen en lavendel. Er zijn verrassend veel planten die citroenlucht verspreiden: citroenmelisse, citroengeraniums, citroentijm, vuurwerkplant en citroenverbena bijvoorbeeld. Ook een idee: poot een paar uien op de plek waar de katten hun ontlasting doen.

Wat kun je veilig in de tuin strooien tegen katten?

Online zijn er extreem veel tips te vinden die je kunnen helpen bij het verjagen van katten uit de tuin. Tussen al deze tips staan er helaas ook adviezen die niet slim zijn, dit daar je ook rekening wil houden met andere dieren die wél in de tuin mogen rondbanjeren. Zo valt er online te lezen dat cacaodoppen ideaal zijn om katten te weren, echter zijn deze giftig voor honden. Wil je iets strooien in je tuin, kies dan voor koffiedik, knoflook en citroen- of mandarijnschillen. Een andere optie is het plaatsen van een laag gaas onder de aarde, op deze manier kunnen katten namelijk niet graven, plantjes kunnen er wel gewoon doorheen groeien. In het tuincentrum kun je ook Ecostyle Kattenschrikkorrels en GreenGard vloeibare kattenschrik kopen, dit werkt ook uitstekend.

author avatar
Anja V.
Hoi. Ik ben Anja V., een studente journalistiek en parttime redactrice. Met een mix van jonge energie en analytische scherpte breng ik mijn passie voor verhalen tot leven. Dit artikel is het resultaat van mijn toewijding en visie.
Scroll naar boven