Waarom chips minder lekker is geworden: ‘Jammer dat ze dit niet eerlijk hebben gezegd’

chips 1jpg

Recentelijk klagen velen dat de smaak van chips niet meer is wat het geweest is. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die van invloed is geweest op de smaak.


Maar wat is de reden achter deze verandering? De Snackspert, een welbekend snack-expert in Nederland, geeft het antwoord in een video op TikTok.


“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.


In zijn video legt hij uit waarom hij denkt dat veel chips minder smaakvol zijn geworden. De reden? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig gebruiken in hun chips.


Bosman wijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben aanzienlijk de hoeveelheid zout in hun producten verminderd.


We onthulden eerder al waarom je maar niet kunt stoppen na een paar chipjes. Misschien heb je zelf gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat is correct.

Volgens de Snackspert zijn gevoelens van frustratie geuit over de smaakverandering van diverse snacks als Hamka’s, Pombears en Doritos. Hij beweert dat hier een specifieke reden achter zit.

Verwijzend naar de Lay’s-website benoemt hij dat het zoutgehalte van snacks te hoog is en er iets aan gedaan moet worden. “Wij voelen ons verantwoordelijk om ons steentje bij te dragen,” voegt hij toe.

“Daarom zullen wij ons zoutgehalte in 2024 opnieuw met minstens 25 procent verlagen ten opzichte van andere aardappelchips, zonder de vertrouwde heerlijke smaak aan te tasten.”

Bosman uit skeptische geluiden met betrekking tot de uitspraak dat de smaak intact zal blijven bij het verminderen van het zoutgehalte. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze wijziging zal gelden voor alle merken chips onder PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is opmerkelijk dat er minder zout in ons voedsel zit, waardoor bijvoorbeeld chips minder smaakvol zijn. Het is teleurstellend dat hier niet transparant over gecommuniceerd wordt.”

”Plaats gewoon een duidelijke vermelding op de verpakking. In plaats van ‘nieuw recept’, geef gewoon aan dat er minder zout is toegevoegd vanwege het streven naar een gezondere levensstijl,” aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt dit niet gewoon duidelijk op de verpakkingen vermeld?
2. Het viel me ook op dat de smaak anders is, nu begrijp ik waarom!
3. Het is ontzettend spijtig dat hier niet eerlijk over gecommuniceerd wordt.
4. Op deze manier worden we allemaal misleid.
5, Nu begrijp ik waarom chips iets minder smaakvol zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven