Belangrijk om te weten: Vanaf 1 juli mag je deze dieren niet meer als huisdier hebben!

kn 1jpg

Er komt binnenkort een nieuwe wet die het houden van huisdieren reguleert. Het doel is om het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli treedt de ‘positieflijst’ in werking, waarop dertig huisdieren te vinden zijn die nog wel als huisdier gehouden mogen worden.

De lijst, opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, beoogt een einde te maken aan de discussies over geschikte huisdieren voor huishoudens.

Op de lijst van verboden dieren staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook chinchillas, servalkatten, hamsters, stokstaartjes en egels mogen niet langer als huisdier worden gehouden.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die betrokken was bij het opstellen van de lijst, onderstreept dat alles in het rapport gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Sommige diereneigenaren zijn echter niet blij met deze veranderingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Ondanks de diversiteit van dieren gedijt Stichting AAP goed bij de positieflijst. Ze benadrukken het onberekenbare gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, die mogelijk niet geschikt zijn als huisdier.

Hier is de positieflijst te raadplegen, waarop alle dieren vermeld staan die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden.

1. Het doel van deze lijst is om alle discussies te beëindigen.
2. Het is niet toegestaan om deze dieren als huisdier te houden.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huiselijke omgevingen!
4. Niet alle eigenaren zijn tevreden met deze nieuwe regelgeving!
5. Sommige mensen zullen blij zijn, terwijl anderen dat niet zullen zijn…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven