Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Er gelden vele regels in Nederland die we moeten volgen als burgers. Sommige regels zijn begrijpelijk, andere wat vreemder.

In bepaalde gemeenten is het bijvoorbeeld streng verboden om je auto op je eigen oprit te wassen.

Op een mooie dag halen veel mensen een emmer water en een spons tevoorschijn om hun auto op te frissen, terwijl ze genieten van wat muziek.

Vaak realiseren mensen zich niet of dit eigenlijk wel mag. Daarom hebben we onderzocht hoe het zit met deze regels.

Volgens de ANWB wordt deze regelgeving niet nationaal vastgesteld omdat de straten onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.

Niet alle gemeenten hanteren dezelfde regels, zoals eerder al bleek bij stoepkrijten. Dus, niet elke gemeente staat toe dat je je auto op je oprit of op straat wast.

Om erachter te komen of dit is toegestaan in jouw woonplaats, bekijk de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente.

Maar waarom zou een gemeente het wassen van auto’s op straat verbieden? Het vuil en schoonmaakmiddelen van je auto komen namelijk in het riool terecht, wat schadelijk kan zijn voor het milieu.

Sommige gemeenten hebben aparte riolen. Het afvalwater van huishoudens gaat naar een zuiveringsinstallatie, terwijl regenwater via afvoerputten op straat in het milieu belandt. Als je je auto wast, komt dit water dus ongefilterd in de natuur terecht.

Dit is schadelijk en daarom bestraffen veel gemeenten die het wassen van auto’s op straat verbieden dit met forse boetes.

Of je nu op je eigen oprit of op straat wast, in gemeenten waar dit verboden is, riskeer je een boete tot wel 440 euro.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven