Zon, rust en ontspanning – dat is wat veel mensen zoeken tijdens hun vakantie. Maar wie regelmatig een resort of hotel met zwembad bezoekt, weet dat er één opvallend fenomeen steeds terugkomt: de dagelijkse strijd om het ligbedje.

Al vroeg in de ochtend zie je toeristen richting het zwembad trekken, gewapend met handdoeken om zo snel mogelijk de beste plekken te claimen. Bedjes in de schaduw of met uitzicht op het water zijn het populairst.
Het neerleggen van een handdoek lijkt voor veel vakantiegangers voldoende om een bedje ‘te reserveren’, zelfs als ze pas uren later terugkomen.
Voor gasten die wat langer uitslapen of rustig willen ontbijten, blijft er dan vaak weinig over. En dat zorgt voor frustratie.
Vooral gezinnen met kinderen, oudere gasten of mensen die slecht ter been zijn, voelen zich benadeeld wanneer zij geen plek meer kunnen vinden – terwijl sommige bedjes urenlang onbezet blijven.
Toenemende irritatie én verzet
Hoewel sommigen zich bij het ‘handdoekjesritueel’ neerleggen, groeit bij anderen de irritatie. In een tijd waarin ontspanning centraal zou moeten staan, voelt het ‘vechten’ om een plek bij het zwembad allesbehalve relaxed.
En dus ontstaan er steeds vaker kleine confrontaties tussen vakantiegangers. Op sociale media is inmiddels een video opgedoken die het onderwerp opnieuw aanwakkert.
In de beelden is te zien hoe een vrouw bij het zwembad een ligbed betrekt dat al bezet lijkt door een handdoek. Zonder twijfel haalt ze de handdoek weg, legt haar eigen spullen neer en gaat liggen.
Even later keert de oorspronkelijke gebruiker van het bedje terug, en dat leidt tot een ongemakkelijke situatie.
De vrouw die het bedje had ‘geclaimd’, is duidelijk verrast en niet blij. Maar de nieuwe gebruiker blijft kalm en geeft aan geen reden te zien om op te staan.
Online wordt verschillend gereageerd op het incident. Sommigen vinden het een verfrissende tegenactie tegen het ongeschreven ‘reserveringssysteem’ van handdoeken. Anderen vinden het respectloos om een plek in te nemen die al bezet leek, zelfs als er niemand op lag.
Hotels proberen orde te houden
Een aantal hotels en resorts probeert ondertussen in te grijpen. Zo hanteren sommige accommodaties de regel dat een handdoek maximaal een uur op een onbemand bedje mag liggen.
Als er daarna nog niemand terug is, mogen medewerkers de handdoek weghalen en het bedje vrijmaken.
Toch blijkt het in de praktijk lastig om dit soort regels overal goed te handhaven. In veel gevallen ontbreekt het aan personeel of duidelijke afspraken, waardoor de strijd voortduurt.
Sommige hotels zoeken hun toevlucht tot technologie, zoals tijdskaarten die aangeven hoelang een bedje al onbezet is.
Wordt de maximale tijd overschreden, dan vervalt de reservering. Anderen kiezen ervoor om simpelweg minder bedjes te plaatsen of het handdoekleggen helemaal te verbieden.
Vakantiegevoel of ergernis?
Voor sommige vakantiegangers hoort deze strijd er inmiddels een beetje bij. Net zoals de rij bij het ontbijt of de zoektocht naar een vrije parasol, is het onderdeel geworden van het vakantieverhaal. Achteraf wordt er misschien zelfs om gelachen.
Toch neemt het aantal mensen dat pleit voor strengere regels toe. Zeker nu video’s van incidenten viraal gaan, lijkt het besef te groeien dat deze situaties de vakantiesfeer kunnen bederven.
De grote vraag blijft: wie is er in zijn recht? De vroege vogel met een handdoek, of de vakantieganger die een leeg bedje ziet en erop gaat liggen?
En moeten hotels ingrijpen met streng beleid, of moeten we vooral zelf wat meer rekening houden met elkaar?
Wat denk jij? Is het tijd voor duidelijke regels, of hoort het handdoekjesgedoe gewoon bij de charme van de vakantie? Praat mee in de reacties.