Wat te doen als je een wolf tegenkomt tijdens een wandeling? Volg deze belangrijke stappen!

wolf2jpg

Het aantal interacties tussen mensen en wilde dieren, zoals beren en wilde zwijnen, neemt wereldwijd toe, waardoor het voor velen bijna een alledaagse ervaring wordt.

Deze ontmoetingen komen tot stand door verschillende factoren. Aan de ene kant gaan dieren steeds vaker de stedelijke omgeving binnen, op zoek naar voedsel, water of vanwege klimaatveranderingen.

Aan de andere kant trekken steeds meer mensen naar gebieden die voorheen het exclusieve domein van wilde dieren waren.

De scheidslijn tussen natuur en menselijke bewoning vervaagt, waardoor het niet langer de vraag is of we wilde dieren tegenkomen, maar wanneer.

Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je enkele tips over het veilig omgaan met wilde dieren, met name wolven.

Hoewel wolven genetisch verwant zijn aan huishonden, verschillen ze aanzienlijk van de vaak overdreven beschrijvingen in verhalen en mythen.

In sprookjes wordt de wolf vaak afgebeeld als de ‘grote boze wolf’, maar in werkelijkheid zijn wolven van nature schuwe dieren die over het algemeen vermijden contact met mensen te hebben.

Ze jagen niet op mensen, maar richten zich op andere dieren. Het is echter goed om te weten wat te doen als je onverwachts een wolf tegenkomt. Enkele voorzorgsmaatregelen zijn:

Vermijd dichtbij komen – Hoewel het misschien aantrekkelijk is om een foto te nemen, is het belangrijk te onthouden dat het gevaarlijk kan zijn om wildlevende dieren te benaderen. Blijf op afstand van de wolf.

Bescherm je huisdieren – Vooral ’s nachts is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je huisdieren als je in de buurt van natuurgebieden woont. Houd ze binnen om te voorkomen dat ze worden aangevallen door wilde dieren.

Vermijd afval – Zorg ervoor dat je geen afval of restjes voedsel achterlaat, aangezien dit niet alleen wolven kan aantrekken maar ook andere ongewenste dieren zoals ratten en insecten.

Opdat situaties met wolven vermeden kunnen worden, kunnen deze voorbereidingsstappen van pas komen.

Op het moment dat een ontmoeting met een wolf zich voordoet, schrijft het Alaska Department of Fish and Wildlife de volgende handelingen voor:

Behoud kalmte en voorkom abrupte bewegingen – Houd visueel contact en beweeg geleidelijk naar achteren.

Vlucht niet weg – Snel bewegen kan wolven aantrekken. Blijf rustig en draai niet om.

Maak gebruik van objecten om afstand te creëren – Als er een stok, steen of tak binnen handbereik is, kan dit helpen om de wolf op afstand te houden.

Klim in een boom – Indien mogelijk, kan het opklimmen in een boom een veilige manier zijn om bescherming te zoeken.


In de meeste gevallen willen wolven geen confrontatie met mensen en zullen ze uiteindelijk weglopen, dus het is belangrijk om kalm te blijven.


Voor een eventuele ontmoeting met een wolf of ander wild dier in de natuur, kunnen deze tips je helpen je beter voor te bereiden.


1. Door deze tips ben je beter voorbereid op een ontmoeting met een wolf.
2. Nuttig om te weten in geval van een ontmoeting met een wolf.
3. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op onverwachte situaties.
4. Het is verstandig om te weten welke stappen te ondernemen bij het tegenkomen van een wolf.
5. Handig om te weten en toe te passen in de praktijk.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven