Bankpassen gaan verdwijnen: Banken zijn met grote veranderingen begonnen!

pas 1jpg

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren in het Nederlandse betalingsverkeer: de traditionele betaalpas zal binnenkort verdwijnen. Banken zijn begonnen met het vervangen van alle passen door Visa- of Mastercard-debitcards.

De overgang naar de nieuwe kaarten zal bij sommige banken in één keer plaatsvinden, terwijl andere banken ervoor kiezen om dit geleidelijk te doen.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

De Betaalvereniging Nederland heeft aangekondigd dat miljoenen betaalpassen zullen worden omgeruild voor de nieuwe Visa- of Mastercard-debitkaarten.

Dit betekent dat alle Nederlanders met een betaalrekening uiteindelijk een nieuwe kaart zullen ontvangen.

Ondanks dat de huidige passen debetkaarten zijn, waarbij betalingen direct van de rekening worden afgeschreven, zal dit principe hetzelfde blijven met de nieuwe kaarten.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Opvallend zijn de extra functionaliteiten die de nieuwe Visa- en Mastercard-debetkaarten bieden in vergelijking met de huidige kaarten.

De nieuwe kaarten bieden de mogelijkheid om op meer locaties te betalen, vooral buiten Europa, waar de bestaande pinpassen soms niet geaccepteerd worden.

Een bijzonder voordeel van deze vernieuwing is dat de nieuwe kaarten ook online kunnen worden gebruikt, vergelijkbaar met een creditcard.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Dit zorgt voor meer flexibiliteit voor gebruikers, doordat ze nu niet alleen via iDEAL kunnen betalen maar ook direct met hun betaalpas online transacties kunnen uitvoeren.

Triodos Bank is de eerste bank in Nederland die reeds al haar klanten heeft voorzien van deze nieuwe betaalpassen.


Recentelijk ontvingen klanten van een bank hun nieuwe Visa-kaart, terwijl andere banken binnenkort zullen volgen, zoals ING en Rabobank.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

ING is druk bezig met de voorbereidingen voor de overstap, waarbij tien miljoen passen vervangen moeten worden. Iedere klant zal een Visa- of Mastercard ontvangen op basis van een interne beslissing.


Rabobank is al enige tijd bezig met het uitgeven van nieuwe betaalpassen en verwacht dat het proces nog vier jaar zal duren voordat alle klanten zijn overgestapt.


De bank zal nieuwe passen uitreiken zodra de oude verlopen zijn, of in geval van verlies of diefstal.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

De overstap naar Visa- en Mastercard-debitkaarten zal de betaalmethoden voor veel Nederlanders uitbreiden, vooral op internationaal en online gebied, terwijl het gemak van directe betalingen behouden blijft.


1. Enkele banken zullen deze verandering gelijktijdig doorvoeren,’
2. Afscheid nemen van vertrouwde betaalpassen is onvermijdelijk!
3. De klassieke betaalpas zal binnenkort een zeldzaamheid zijn in Nederland.
4. Deze overgang brengt diverse voordelen met zich mee.
5. Alles zal ingrijpend veranderen…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven