Schrikken: Zorgverzekering wordt duurder in 2025!

zorg 1jpg

In 2025 zou de zorgpremie in Nederland aanzienlijk kunnen stijgen, wat voor velen een bron van bezorgdheid vormt. Uit informatie die voor Prinsjesdag is uitgelekt, blijkt dat de maandelijkse premie kan oplopen tot 160 euro.

Deze toename komt op een moment waarop steeds meer gezinnen het moeilijk hebben om de groeiende kosten te dragen. De zorgpremie vormt voor veel mensen een grotere financiële last.

Ieder jaar berekent het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, ook wel bekend als de ‘rekenpremie’.

Voor 2024 was deze premie vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat neerkomt op bijna 150 euro per maand.

De voorspellingen voor 2025 wijzen echter op een stijging naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die richting de 160 euro gaat.

Voor velen in Nederland roept dit de vraag op hoe zij deze nieuwe verhoging kunnen verwerken. Hoewel de stijging aanzienlijk is, is het nog onzeker of verzekerden het volledige bedrag moeten betalen.


Onder bepaalde omstandigheden kunnen zorgverzekeringsmaatschappijen ervoor kiezen om hun reserves te gebruiken met als doel de premie te verlagen, net zoals dit in het verleden al is voorgekomen.


Voor het einde van 12 november moeten definitieve premies openbaar worden gemaakt. Dit geeft verzekerden de gelegenheid om over te stappen naar eventueel voordeligere verzekeraars.


Afgezien van de stijging van de zorgpremie, zal er een vergoeding komen in de vorm van een verhoogde zorgtoeslag voor personen met een laag inkomen.


Naar schatting zal deze toeslag met 80 euro per jaar worden verhoogd, wat neerkomt op ongeveer 7 euro extra per maand.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Ondanks dat dit bedoeld is als verlichting van de kosten, maken velen zich zorgen dat dit mogelijk niet voldoende zal zijn om de totale stijging te compenseren.

Vanwege diverse redenen neemt de premie toe. Dit komt door de verhoging van de salarissen in de zorgsector, om het beroep aantrekkelijker te maken en het personeelstekort tegen te gaan.

Een deel van deze loonsverhogingen wordt doorberekend aan de premiebetalers. Ook speelt de hoge inflatie een significante rol.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De hogere kosten in de zorg worden mede veroorzaakt door de stijgende prijzen van goederen en diensten, zoals medicijnen en zorgapparatuur.

De stijging van de premies is een trend die al enige tijd aan de gang is. Sinds 2015 is de zorgpremie gestaag toegenomen. Waar men vroeger minder dan €100 per maand betaalde, ligt dat bedrag nu al rond de €150, en men verwacht dat het in 2025 zelfs €160 zal bereiken.

Velen maken zich zorgen over deze ontwikkeling, met name omdat de inkomens niet altijd gelijk opgaan met deze stijging.


Een veelbesproken onderwerp is de zorg voor asielzoekers. Ondanks dat zij recht hebben op medische zorg in Nederland, worden deze kosten niet gedekt door reguliere zorgverzekeringen.


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een aparte regeling voor deze zorg, wat de premies van Nederlandse verzekerden niet beïnvloedt. Dit blijft echter een punt van discussie met betrekking tot de stijgende zorgkosten.


Voor verzekerden die zich zorgen maken over stijgende premies, zijn er verschillende mogelijkheden om kosten te besparen.


Bijvoorbeeld door in november of december over te stappen naar een voordeligere zorgverzekeraar.


Ook kunnen zij ervoor kiezen om hun eigen risico te verhogen, wat kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, maar wel gepaard gaat met een hoger risico op zorgkosten.

Overweeg uiteindelijk opnieuw aanvullende verzekeringen, omdat niet iedereen deze nodig heeft, wat tot besparingen kan leiden.

Niettemin kan het schrappen van aanvullende verzekeringen ook zorgen voor het niet meer vergoeden van bepaalde zorg.

De huishoudens hebben de komende maanden cruciale beslissingen te nemen over hoe ze met deze verhogingen omgaan.

1. Dit gaat nog veel meer mensen in NL flink in de problemen brengen.
2. Absurd dit is voor veel mensen niet meer te doen.
3. Alles kost geld maar deze bedragen zijn niet meer te doen.
4. Voor de doorsnee burger is dit absoluut niet te doen.
5. Jeetje, absurde bedragen. Dit is niet normaal meer!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven