Grote supermarkten kiezen: minder vlees in de winkels!

vlk 1jpg

In een opmerkelijke stap hebben diverse grote supermarktketens in Nederland aangekondigd dat zij hun assortiment zullen wijzigen om meer nadruk te leggen op plantaardige producten. Deze ketens zijn onder andere Picnic en Spar.


Onderdeel van deze wijziging is dat minstens de helft van alle eiwitten in de winkels van plantaardige oorsprong zal zijn vanaf volgend jaar. Deze supermarkten streven ernaar om dit percentage tegen 2030 te verhogen naar minstens 60 procent.


Deze verandering is het resultaat van een campagne die ruim een jaar geleden is gestart door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.


Wakker Dier heeft als doel om supermarkten aan te moedigen om meer plantaardige eiwitten aan te bieden als onderdeel van een breder streven naar duurzamere voedselkeuzes.


Naast Picnic en Spar hebben ook grote ketens zoals Albert Heijn en Jumbo zich aangesloten bij dit initiatief, die gezamenlijk meer dan 90 procent van de Nederlandse markt bedienen.

Een grote supermarktketen die nog niet deelneemt aan deze campagne is Vomar, maar dat kan mogelijk nog veranderen.

Voordat Wakker Dier besluit om zich aan te sluiten bij de campagne, zijn ze nog bezig met het analyseren van hun huidige positie en verkoopcijfers van plantaardige producten.

Er is een groeiende vraag van consumenten naar gezondere en duurzamere voedselopties, wat de verschuiving in de supermarktbranche verklaart.

Het toenemende percentage plantaardige eiwitten in de schappen is zowel een reactie op de vraag als een stap naar het verminderen van de ecologische impact van voedselproductie.


1. Er wordt een verschuiving gezien in de voorkeur van deze ketens naar meer plantaardige producten.
2. Het initiatief wordt gesteund door een campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
3. Ook deze grote ketens sluiten zich aan bij de trend van minder vlees in de schappen.
4. Verschillende ketens zijn bezig met het aanpassen van hun assortiment op ingrijpende wijze.
5. De schappen zullen minder vlees bevatten en meer ruimte geven aan plantaardige producten.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven