Man wil scheiden: ‘Ons huwelijk kan alleen blijven werken als mijn vrouw verandert’

mu 1jpg

Ahmed staat voor een ingrijpende keuze. Hij koestert gevoelens voor zijn vrouw, maar de relatie staat onder druk door een diepgaand verschil in religieuze opvattingen.

“Ik overweeg een scheiding als mijn vrouw niet overgaat tot de islam,” deelt hij, worstelend met een innerlijke conflict tussen liefde en geloof.

In vroegere tijden leken de verschillen in geloof tussen Ahmed en zijn vrouw geen hindernis te vormen. Ze vonden een manier om samen een leven op te bouwen ondanks hun diverse achtergronden.

“Toen ik haar leerde kennen, besefte ik dat ze de vrouw van mijn dromen was. We waren gelukkig ondanks onze verschillen,” blikt Ahmed terug.

Ahmed groeide op in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze opvoeding genoot. In de beginjaren van hun relatie leek dit verschil van geringe invloed te zijn.

Echter, na verloop van tijd raakte Ahmed steeds meer gehecht aan zijn geloof en verlangde hij naar een gezin waarin samen de islam werd beoefend.

Volgens hem was de ontwikkeling van zijn geloof geen bewuste keuze. Naarmate hij ouder werd, groeide zijn bewustzijn dat zijn geloof een wezenlijk onderdeel van zijn identiteit vormde, verklaart hij.

Hoewel zijn vrouw respectvol was ten opzichte van zijn religieuze overtuigingen, voelde zij geen aandrang om de islam te omarmen, wat een bron van conflicten tussen hen werd.

Hij deelt: “Het is voor mij van groot belang dat we samen bidden, vasten en onze kinderen opvoeden met ons geloof.”

Het onderwerp religie leidde steeds vaker tot conflicten in hun gesprekken. “We hebben uitgebreid gediscussieerd, maar zonder resultaat. Ik voel me verscheurd,” deelt hij.

Met gevoelens van liefde voor haar aan de ene kant en de onacceptatie van hun verschillende geloofswegen aan de andere kant, worstelt Ahmed met zijn innerlijke conflict, vraagt hij zich af.

Zijn liefde voor zijn vrouw botst met zijn diepgewortelde geloof, wat zijn strijd nog verder compliceert. Ook de opvattingen van zijn omgeving spelen hierin een rol.

Regelmatig hoort Ahmed binnen zijn gemeenschap dat zijn geloof voorrang moet krijgen. Het plaatst hem onder druk. Hij wordt aangespoord om vast te houden aan zijn geloof zonder compromissen te sluiten, zoals hij zelf zegt: “Ik voel de druk. Mensen zeggen me dat ik het juiste moet doen voor mijn geloof, dat ik geen compromis moet sluiten.”

Hij bekent: ”Dat het huwelijk alleen kan standhouden als mijn vrouw zich bekeert. En ergens weet ik dat ze gelijk hebben.”

Ahmed staat voor een innerlijke strijd over het opgeven van zijn langdurige huwelijk vanwege de groeiende kloof tussen zijn liefde en geloof.

De nachten van Ahmed zijn gevuld met slapeloosheid terwijl hij piekert over de toekomst en over welke weg hij moet kiezen.

Ahmed verwoordt zijn innerlijke strijd als volgt: “Elke dag dat mijn vrouw niet dezelfde religieuze overtuiging deelt, voel ik een leegte. Het is alsof ik iets essentieels mis. En ik vraag me af of ik dat nog langer kan verdragen.”

Zijn lastige beslissing… “nu dringt het echt tot me door,” zo denkt hij.De nadering van een onvermijdelijke beslissing wordt steeds voelbaarder. “Ik heb getracht haar te overreden, getracht om onze relatie te redden.”

”Maar ik kan niet blijven leven met deze kloof tussen ons. Als ze zich niet bekeert, zie ik geen andere uitweg dan scheiden.”

1. Hij kan het niet verdragen als zijn vrouw zich niet bekeert tot de islam.
2. Hij kan het niet accepteren dat ze niet dezelfde geloofsweg bewandelen.
3. De eerste jaren was het geen probleem maar nu wel…
4. Hij wil een gezin dat samen de islam praktiseert,
5. Een scheiding zal volgen als zijn vrouw zich niet bekeert.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven