Tijden veranderen: Steeds meer basisscholen halen dit weg uit de klas!

klajpg

Vele herinneringen komen naar boven bij het denken aan de eerste jaren op school. Het leren van het alfabet, kleurboeken inkleuren en vooral klokkijken zijn enkele van die herinneringen.

In die tijd was het dragen van een horloge cruciaal om te weten hoe laat het was, aangezien smartphones toen nog niet bestonden. Tegenwoordig ziet de wereld er heel anders uit.

Kinderen groeien op in een tijdperk waarin digitale apparaten zoals smartphones en tablets alomtegenwoordig zijn, en waar de tijd overal digitaal wordt weergegeven, van telefoons tot laptops en andere elektronische apparaten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen tegenwoordig moeite hebben met het aflezen van een analoge klok.

Deze vaardigheid wordt steeds minder geoefend, voornamelijk doordat digitale klokken bijna overal te vinden zijn.

Zelfs als kinderen op school leren hoe ze een analoge klok moeten lezen, is de kans groot dat ze weinig oefening krijgen als er thuis voornamelijk digitale klokken zijn.


In het Verenigd Koninkrijk hebben enkele scholen besloten om analoge klokken uit de klaslokalen te verwijderen vanwege de wijdverspreide aard van dit probleem.


Digitale klokken zijn de nieuwe vervanging in de klaslokalen om te voorkomen dat leerlingen tijdens examens worden afgeleid door het lezen van de tijd.


Leraren willen voorkomen dat studenten onnodig tijd verliezen door onzekerheid over de tijd die ze nog hebben om hun examens af te ronden.


In een interview met The Telegraph bevestigde Malcolm Trobe, plaatsvervangend algemeen secretaris van de Association of School and College Leaders (ASCL), deze verandering en benadrukte hij het belang van minimale afleiding voor de leerlingen.



In klaslokalen zie je steeds vaker digitale klokken, waarmee onze nauwe connectie met technologie in het alledaagse leven wordt geloofd.


Dit toont aan hoe onze afhankelijkheid van technologie zich gestaag verspreidt en laat vermoeden dat de manieren waarop wij basisvaardigheden leren en toepassen zullen transformeren naarmate de wereld om ons heen verandert.

Herinner je je nog de eerste jaren op de basisschool? Voor velen roept dat beelden op van het leren van…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven