Deze supermarkten veranderen hun aanbod: Minder vlees!

vlees 1jpg

In Nederland hebben diverse supermarktketens aangekondigd dat ze hun assortiment drastisch zullen veranderen ten gunste van meer plantaardige producten. Onder hen zijn onder andere Picnic en Spar.


Deze strategische stap maakt deel uit van een bredere beweging waarbij minstens de helft van alle eiwitten in hun winkels van plantaardige oorsprong zal zijn vanaf volgend jaar. Tegen 2030 is het doel om dit percentage te verhogen naar minstens 60 procent.


Dit initiatief is een gevolg van een campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die meer dan een jaar geleden gelanceerd is.


Wakker Dier streeft ernaar supermarkten aan te zetten om meer plantaardige eiwitten aan te bieden als onderdeel van een bredere overgang naar duurzamere voedselkeuzes.


Naast Picnic en Spar hebben grote namen zoals Albert Heijn en Jumbo zich aangesloten bij deze beweging, die samen meer dan 90 procent van de Nederlandse markt vertegenwoordigen.

Er is op dit moment slechts één grote supermarktketen, namelijk Vomar, die nog niet betrokken is bij deze campagne. Mogelijk komt daar echter verandering in.

Volgens Wakker Dier zijn ze nog bezig met het evalueren van hun actuele positie en de verkoopcijfers van plantaardige producten voordat ze een definitieve keuze maken over deelname aan de campagne.

De opkomst van plantaardige eiwitbronnen in supermarkten weerspiegelt niet alleen de groeiende behoefte van consumenten aan gezondere en milieuvriendelijkere voedselkeuzes.

Het streven naar een groter aandeel plantaardige proteïnen in supermarkten is een reactie op de toenemende vraag, en draagt ook bij aan het verminderen van de milieu-impact van voedselproductie.


1. Plantaardige producten krijgen de voorkeur bij deze twee ketens.
2. De keuze is het resultaat van een campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
3. Ook deze twee grote ketens sluiten zich aan bij de trend van minder vlees in de schappen!
4. Meerdere ketens passen hun assortiment op significante wijze aan.
5. Er zal minder vlees in de schappen liggen en juist meer plantaardige producten.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven