Veel naaktslakken in je tuin? Zo houd je ze weg!

ns 1jpg

Er is momenteel een overvloed aan naaktslakken die de rust in je tuin verstoren. Het zijn ongewenste bezoekers die tuinliefhebbers zorgen baren.

Maar hoe kun je voorkomen dat deze slijmerige beestjes jouw tuin uitkiezen als hun nieuwe thuis? In dit artikel delen we een effectieve oplossing.

Laten we eerst uitleggen waarom er op dit moment zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met het aanhoudende vochtige weer.

Al wekenlang regent het onophoudelijk, en onder deze vochtige omstandigheden gedijen naaktslakken uitstekend. Bovendien zijn de planten in jouw tuin een lekkernij voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst ondervinden ze hetzelfde probleem: “We zien ze niet alleen in de ochtend. Er zijn zoveel slakken dat ze ook overdag actief zijn,” vertelt de vereniging.

De prangende vraag is nu: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve oplossing ontdekt en tot nu toe geen enkele slak meer gezien. Hoe?

Dit is mogelijk?


Volgens Greutink is dit te danken aan haar tuiniermethoden op basis van permacultuur.“We praktizeren permacultuur. Dat houdt in: niet omgraven, met rust laten.”


Op onomgewoelde grond leven insecten die slakken en hun eitjes consumeren. Het resultaat is minder of zelfs geen slakken.


Vera heeft tevens kikkers en een egel in haar tuin, die helpen bij het in toom houden van de slakkenpopulatie.


Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Ondanks dat deze aanpak kostbaar lijkt, is dat het niet.


“Door de jaren heen wordt het beter. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht.”


Door gebruik te maken van deze methodes, kun je ervoor zorgen dat je tuin vrij blijft van naaktslakken terwijl je tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving creëert voor je planten en dieren.


1. Als we dus ophouden met dit, zullen we het probleem oplossen.
2. Wij maken de omgeving juist aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Deze methode is eenvoudig en goedkoop.
4. Door dit te implementeren zal het aantal slakken verminderen.
5. Ik plan om direct deze techniek toe te passen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven