Belangrijke veranderingen om je rijbewijs te halen: Nieuwe regels!

lessen 1jpg

Er staan aanzienlijke veranderingen op stapel voor het behalen van je rijbewijs. Het is binnenkort verplicht om eerst rijlessen te volgen voordat je op examen mag.

Daarnaast zullen er voorafgaand leerdoelen worden vastgesteld en zal de examinering anders verlopen. Deze aanpassingen zijn het gevolg van onregelmatigheden in de rijschoolbranche en de lage slaagkansen.

Op dit moment slaagt slechts 52 procent van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, en het slagingspercentage voor het theorie-examen ligt nog lager, namelijk op 39 procent.

De nieuwe maatregelen hebben als doel niet alleen om deze percentages te verhogen, maar ook om het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.

Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukt de noodzaak om op te treden tegen de misstanden in de branche.

“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” zoals Harbers heeft gemeld.


In een pakket maatregelen van het ministerie is een versterking van de rijopleiding opgenomen. Volgens Harbers zal dit bijdragen aan een groter slagingspercentage voor jongeren bij het behalen van hun rijbewijs.


De voornaamste wijziging is dat het volgen van een rijopleiding verplicht wordt gesteld; momenteel geldt enkel de verplichting voor het afleggen van het examen. Er zullen tevens leerdoelen worden vastgesteld die leerlingen dienen te behalen om hun rijbewijs te verkrijgen.


Deze leerdoelen, die voor het einde van de zomer zullen worden bekendgemaakt, zullen variëren van rijden in duisternis tot het rijden met een snelheid van 130 kilometer per uur. Onderwerpen zoals sociaal rijgedrag zullen eveneens aan bod komen.


Het nieuwe rijonderwijs zal worden verdeeld in vier stadia, waarbij elke fase ingewikkeldere verkeerssituaties zal behandelen.


Zowel het theoretische als praktische examen zullen blijven bestaan, maar diverse betrokken partijen, inclusief het CBR en de rijschoolbranche, zullen adviseren over mogelijke uitbreidingen van het examenaanbod.


Ook de vereisten voor rijinstructeurs zullen worden verscherpt; zij zullen vanaf nu een educatieve training moeten ondergaan bij een geaccrediteerd opleidingscentrum om hun bevoegdheid te behouden.

Er wordt momenteel onderzocht hoe de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk kunnen blijven, ondanks de extra kosten die de voorgestelde wijzigingen met zich meebrengen. Deze kosten zullen naar verwachting gedragen worden door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs.

Het ministerie hoopt met deze maatregelen de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te verhogen.

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven