Koppel geeft 562 euro per week uit aan gezonde voeding!

eten 1jpg

Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben wekelijks een goed gevuld huishoudbudget. Ze besteden ongeveer 562 euro per week.

Hun voorkeur gaat uit naar gezond eten en daarom gaan ze zelden naar de supermarkt. ”Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”

”We kopen onze voeding lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik werk als duurzaamheidscoach in de horeca en ben ambassadeur van Food Winners.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”We zetten ons in om gezinnen te motiveren om geen voedsel te verspillen. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun boodschappen gewoon weggooien? Dat is ontzettend veel.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Mensen die weten hoeveel wij wekelijks uitgeven aan eten, denken vaak dat het veel is. Ik kan je verzekeren dat er niets verspild wordt.”

Elke week gaan ze naar verschillende winkels, omdat ze vooral van seizoensgebonden voedsel houden.

Volgens hen zijn de groenten die ze bij een bio-boer kopen heel mals en sappig, terwijl dezelfde groenten in een supermarkt vezelig en hard zijn omdat ze daar tien dagen eerder zijn geoogst.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Ze kopen hun brood enkel vers bij een bakker, halen vis bij een visboer en vlees bij een slager.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit en zegt: “Rommel komt ons huis niet binnen. Zelfs geen conservenblik. Alles wat wij kopen is supervers.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Hij is bezig met een opleiding wildplukken, waar hij leert hoe hij van vlierbloesems siroop kan maken en waar hij planten zoals kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem vindt.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Guido gebruikt deze planten graag in thee of als smaakmakers in gerechten en heeft ongeveer twintig soorten verse kruiden in de tuin, zoals oregano, salie en rozemarijn.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

In de keuken is Trees degene die het voedsel verpakt om ervoor te zorgen dat vis en vlees langer houdbaar blijven, aldus Guido.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Het vacuüm verpakken van ingrediënten zorgt ervoor dat ze lang houdbaar blijven, dus hebben we een vacuümmachine aangeschaft.”


”Om de krokante textuur van sla te behouden, bewaren we het in een plastic zak in de koelkast. Bijna nooit hebben we restjes over. Die gebruik ik meestal voor gemengde salades en dagelijks staat er soep op het menu. Groenten die bijna over de datum zijn, verwerk ik in stoofpotjes.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Onder de spoelbak hebben we een compostbakje en buiten staan twee compostvaten. De compost gebruiken we vervolgens voor de planten en kruiden in de tuin.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

We hadden vroeger twee koelkasten, maar één staat nu uit. Die is overbodig geworden.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Guido en Trees genieten volop. ”Tijdens het weekend lunchen we elke dag buitenshuis. Het kost ons ongeveer 150 euro op zaterdag en 200 euro op zondag.”


1. Duurzaamheid en kwaliteit zijn prioriteiten…
2. Het stel prefereert seizoensgebonden gerechten…
3. Ze gaan zelden naar de supermarkt!
4. Bij hen belandt er niets in de vuilnisbak…
5. Een aanzienlijk bedrag per week alleen voor voeding.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven