Wat gebeurt er met je geld en spullen als je geen testament hebt?

hyp 1jpg

Zodra je overlijdt, zullen je bezittingen en geld naar de door jou aangewezen erfgenamen gaan.

Deze zaken kunnen worden geregeld door een testament op te stellen. Maar wat gebeurt er als je geen testament hebt?

Met een testament heb je de mogelijkheid om diverse zaken te regelen na je overlijden, zoals de verdeling van je bezittingen, huis en andere eigendommen, en wie verantwoordelijk is voor eventuele schulden.

Door je wensen vast te leggen in een testament, kan je verwarring voorkomen. Zo kunnen je erfgenamen precies begrijpen wat jouw intenties waren en hier rekening mee houden.

Desalniettemin is het niet verplicht om een testament te maken. Wat gebeurt er dan? Bij afwezigheid van een testament zal je nalatenschap worden verdeeld volgens de wettelijke voorschriften. Hoe dit precies werkt?

Normaliter is bekend of de overledene een testament heeft opgesteld. Mocht er twijfel zijn, dan kan het Centraal Testamentregister (CTR) geraadpleegd worden om dit na te gaan.

Het Juridisch Loket adviseert om te verifiëren of er een testament is opgesteld.

Een notaris kan dit controleren voor jou. Indien er een testament bestaat, zullen de daarin opgenomen wensen worden gerespecteerd. Als er echter geen testament is opgesteld, zal de wettelijke verdeling van kracht worden.

Volgens de wet geldt bijvoorbeeld dat als er sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en er zijn één of meer kinderen, zij elk een gelijk deel van de nalatenschap erven, samen met de echtgenoot.

De kinderen ontvangen hun erfdeel pas na het overlijden van de langstlevende ouder, om te voorkomen dat de overgebleven partner activa moet verkopen om hen uit te betalen.

Als er geen echtgenoot of kinderen zijn, zal de wet kijken naar andere familieleden als mogelijke erfgenamen.

Er is veel interesse om af te wijken van de standaard regels in wetgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot het opnemen van pleeg- of stiefkinderen in een erfenis of specifieke bezittingen toe te wijzen aan specifieke personen.

Om deze afwijkingen legaal te laten zijn, is het noodzakelijk om een testament op te stellen waarin alle persoonlijke wensen worden vastgelegd.

Zelfs als je ervoor kiest om de standaard wetgeving te volgen, wordt aangeraden om dit ook vast te leggen in een testament om mogelijke complicaties in de toekomst te vermijden en duidelijkheid te bieden aan de nabestaanden. Dit geeft hen de geruststelling dat je weloverwogen keuzes hebt gemaakt met betrekking tot je erfenis.

1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels.
2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten!
3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt!
4. Ben jij van deze regels op de hoogte?
5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven