Wat je kunt doen als een statiegeldfles niet wordt aangenomen: veel mensen weten dit niet.

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Is het je weleens overkomen dat een statiegeldautomaat weigert je fles of blik te accepteren? Dat kan soms nogal frustrerend zijn, vind je niet?

Wat is dan de beste manier om te handelen? Zomaar weggooien of bewaren voor een nieuwe poging? Wij delen tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je het statiegeld niet misloopt.

Meestal zit er statiegeld op drankverpakkingen. Maar af en toe werken de machines niet mee en weigeren ze je verpakking te accepteren.

Volgens een onderzoek van Radar bij grote supermarktketens zoals Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi zijn er gelukkig oplossingen beschikbaar.

Geïnteresseerd hoe dit in zijn werk gaat? Voor dit onderzoek zijn vragen gesteld aan grote supermarkten die hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen.


“Het is volgens recent onderzoek de standaardprocedure dat verpakkingen met een goed zichtbaar statiegeldlogo en leesbare barcode normaal gesproken geaccepteerd worden,” wordt gemeld.


“Indien een machine een fles of blik afwijst, staan de medewerkers klaar om te assisteren bij het verkrijgen van je statiegeld,” laat men weten.


“Voor een succesvolle terugbetaling van je statiegeld, dienen de verpakkingen aan bepaalde voorwaarden te voldoen,” wordt benadrukt.


  • De verpakking moet voorzien zijn van een goed zichtbaar statiegeldlogo.
  • De barcode mag niet beschadigd zijn.
  • De verpakking dient over het algemeen in goede staat te verkeren.
  • Flessen hebben bij voorkeur een dop.

Men communiceert dat statiegeldflessen en -blikjes doorgaans ingeleverd kunnen worden bij supermarkten en bemande tankstations die zich langs de snelweg bevinden.


Bioscopen en kleine winkels, zoals budgetstores, zijn niet verplicht om deze verpakkingen terug te nemen. Ze ontvangen geen vergoeding en zijn vrijgesteld van deze verplichting.


Er zijn vrijwillige inzamelpunten die de verpakkingen aan de leveranciers doorgeven. Deze punten krijgen het statiegeld terug van Statiegeld Nederland en kunnen ervoor kiezen om dit aan de klant terug te geven of aan een goed doel te schenken.


Als de statiegeldmachine je fles of blik weigert, zijn er nog mogelijkheden. Door de regels goed te volgen, kun je voorkomen dat je je statiegeld misloopt.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven