Ontvang €5000 voor het ruilen van een grote sociale huurwoning met een kleinere

vdjpg

Inwoners van Utrecht krijgen vanaf september de mogelijkheid om een bedrag van 5000 euro te ontvangen als zij hun grote sociale huurwoning inruilen voor een kleinere woonruimte.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook worden geïntroduceerd in verschillende andere gemeenten en provincies, aangezien mensen die verhuizen naar een kleinere woning meer mogelijkheden creëren in vergelijking met nieuwkomers.

De subsidie voor verhuizingen, die bekend staan onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, hebben als doel om de doorstroom op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er een bedrag van 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld als ‘verhuiskostenpremie’.

Dit budget is bedoeld om meer dan 80 huishoudens financiële steun te bieden variërend van 3000 tot 5000 euro wanneer zij ervoor kiezen om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben soortgelijke regelingen geïmplementeerd.

“In Amsterdam kan een huurder bijvoorbeeld tot 6200 euro verdienen als hij een woning met zeven kamers of meer achterlaat, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.”

“In 2022 maakten 152 mensen in Amsterdam gebruik van een doorstroomregeling, wat leidde tot veel nieuwe beschikbare huurwoningen.”

“In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met ten minste drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.”

“In Zaanstad ontvangen 65-plussers 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.”

“Deze regelingen zijn gebaseerd op de logica dat doorstromers hun oude woning vrijmaken voor andere woningzoekenden, wat een keten van verhuizingen in gang zet.”

Uit een evaluatie van een soortgelijke subsidie in Amersfoort bleek dat er 100 extra verhuizingen waren, naast de 75 mensen die al van de regeling gebruik hadden gemaakt.

In Gelderland hebben zes verhuiscoaches actief de subsidie gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten. Dit creëerde 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO zou de focus van gemeenten moeten liggen op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen niet meer thuis wonen en die extra kamers hebben in hun huidige woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, zouden er veel woningen beschikbaar komen zonder dat er grootschalige nieuwbouwprojecten nodig zijn.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Als deze doelgroep een beetje wordt aangesproken, zal dit een grote invloed hebben op de huisvestingsmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Utrechtse huurders kunnen vanaf september een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven