Rijbewijs halen gaat veranderen: Dit verandert er!

lessen 1jpg

Er staan binnenkort ingrijpende veranderingen op stapel voor het behalen van je rijbewijs. Vanaf nu is het verplicht om eerst rijonderwijs te volgen voordat je mag afrijden.


Daarnaast worden er vooraf leerdoelen vastgesteld en zal de manier van examineren veranderen. Deze maatregelen zijn ingesteld vanwege misstanden in de rijschoolbranche en de lage slagingspercentages.


Op dit moment slaagt slechts 52 procent van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, en het slagingspercentage voor het theorie-examen ligt nog lager, namelijk op 39 procent.


De nieuwe maatregelen hebben tot doel niet alleen om deze percentages te verhogen, maar ook om het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.


Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukt de noodzaak om op te treden tegen de misstanden in de branche.


“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” aldus Harbers.

“`

Voor het verbeteren van de rijopleiding heeft het ministerie een pakket maatregelen ontwikkeld. Harbers zegt: “We verwachten dat jongeren hierdoor eerder zullen slagen voor hun rijbewijs.”

Er komt een verplichting om een volledige rijopleiding te volgen in plaats van alleen het examen. Ook worden specifieke leerdoelen vastgesteld die behaald moeten worden om het rijbewijs te halen.

Binnenkort worden deze leerdoelen gepresenteerd, waarbij onderwerpen variëren van rijden in het donker tot rijden met een snelheid van 130 km/u en sociaal rijgedrag.

De nieuwe rijopleiding is verdeeld in vier fasen, waarbij elke fase complexere verkeerssituaties behandelt.

Beide examens, zowel theoretisch als praktisch, blijven bestaan. Er zal advies worden ingewonnen van verschillende partijen, zoals het CBR en de rijschoolbranche, over mogelijke uitbreidingen van het examenaanbod.

Ook de eisen voor rijinstructeurs worden strenger; zij dienen een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut om hun bevoegdheid te behouden.

Dit zal resulteren in extra kosten die volgens verwachting zullen worden opgevangen door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. Momenteel wordt onderzocht hoe de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk kunnen blijven.

Met als doel de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te vergroten, hoopt het ministerie dat deze maatregelen zullen helpen.

5 citaten van verontruste personen:

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven