Deskundigen waarschuwen: Weglopen helpt niet bij opvoeding!

wegl 1jpg

Veel ouders streven ernaar om hun kinderen op de best mogelijke manier op te voeden.

Fouten maken is menselijk, en opvoedkundigen wijzen op een veelgehoorde zin die volgens hen beter vermeden kan worden in gesprek met kinderen.

Denk aan een situatie waarin je als ouder aankondigt dat het tijd is om te vertrekken, zoals bijvoorbeeld in een speeltuin, zwembad of park. “Het is tijd om te gaan,” zeg je.

Maar wat als je kind jou negeert en rustig doorspeelt? Dit scenario komt vaak voor. Hier zijn negen tips die kunnen helpen als kinderen gedrag vertonen dat als ‘verwende’ beschouwd kan worden.

Soms kiezen ouders ervoor om weg te lopen in zo’n situatie, met de hoop dat het kind opkijkt en merkt dat je weggaat.

Dit kan leiden tot de reactie van het kind om te zeggen: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” waarna het kind vaak reageert door te zeggen “nee!” en achter je aan te rennen.

In veel gevallen maken ouders dit mee. Deskundigen benadrukken echter tegen HuffPost dat het beter is als ouder om deze aanpak te vermijden, ook al kan het op korte termijn werken.

Deze methode werkt het beste bij jonge kinderen, terwijl oudere kinderen of tieners hoogstwaarschijnlijk weten dat de ouder hen niet daadwerkelijk achterlaat.

Volgens opvoedingsspecialist Tovah Klein begrijpen peuters en kleuters het concept van tijd niet, aangezien zij in het heden leven.

Ze begrijpen niet dat er bijvoorbeeld een broer of zus moet worden opgehaald, dat er gekookt moet worden of dat het bijna bedtijd is. “Hun focus ligt op wat ze op dat moment aan het doen zijn.”

Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat peuters af en toe niet luisteren of zich verzetten.

“Het kan van belang zijn om te onthouden dat uw peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Het nastreven van onafhankelijkheid en het verkennen van grenzen maken deel uit van hun ontwikkeling en zijn feitelijk tekenen van een gezonde ontwikkeling.”

In de verleidelijke situatie van weglopen krijgen ouders het advies om dit niet te doen. Volgens Klein werkt de strategie omdat het angstaanjagend is voor kinderen.

“Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden, zeker niet op deze leeftijd,” aldus een geciteerde bron.

De boodschap die wordt overgebracht wanneer ouders de indruk wekken dat ze zonder hun kind vertrekken, is dat ze in staat zijn om het kind achter te laten als straf voor ongehoorzaam gedrag.

Volgens Margolin en Gallant kan deze aanpak na verloop van tijd nadelige gevolgen hebben. Een essentiële basis tussen ouder en kind is het idee dat een ouder onvoorwaardelijk zal zorgen voor het kind.

Deskundige Klein wijst erop dat door de methode van weglopen het vertrouwen beschadigd kan worden. Het vertrouwen van kinderen groeit als ze weten dat ze te allen tijde op hun ouders kunnen rekenen, zelfs in moeilijke situaties.

Ook benadrukken zij dat door te dreigen met vertrek, kinderen leren dat liefde en veiligheid gebonden zijn aan voorwaarden.


Volgens Gallant en Margolin kan dit leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid ter wille van liefde.


Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Er is nooit bij stilgestaan.
2. Voor veel ouders is deze methode bekend.
3. Het is nooit overwogen dat dit de gevolgen zou kunnen hebben.
4. Het is zeker iets om over na te denken!
5. Deze methode is vaak gebruikt, als ik dat eerder had geweten…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven